Ексклюзиви
вівторок, 26 жовтня 2010 10:40

Автор мюзиклу "Скрипаль на даху" помер через невдале падіння

Автор мюзиклу "Скрипаль на даху" помер через невдале падіння

Автор лібретто одного з найвідоміших бродвейських мюзиклів "Скрипаль на даху" Джозеф Стайн помер в Нью-Йорку на 99-му році життя, повідомляє AP.

За даними дружини драматурга Елізи Стайн, її чоловік помер в неділю в медичному центрі Манхеттена через наслідки невдалого падіння. Стайн був госпіталізований з діагнозом "рак передміхурової залози".

Основою для сюжету мюзиклу Стайну послужили розповіді Шолом-Алейхема про Тевьє-молочника, а назва була вибрана на честь знаменитої картини Марка Шагала, що зображає скрипаля на даху будинку у Вітебську.

Прем'єра "Скрипаля" відбулася на Бродвеї у вересні 1964 року і спектакль відразу ж завоював у глядачів і критиків величезну популярність.

Оригінальний мюзикл, що став однією з найпопулярніших бродвейських постановок, був зіграний в цілому 3242 рази, а Стайн отримав за нього престижну премію "Тоні". "Скрипаль на даху" з успіхом йшов і в інших країнах світу, зокрема у Великій Британії, де в Лондоні він був зіграний більше 2000 разів.

Згодом на Бродвеї в різні роки показувалися ще чотири оновлені версії "Скрипаля на даху", остання з яких була представлена глядачам в 2004 році.

У 1971 році Стайн переробив лібретто мюзиклу в сценарій для однойменного кінофільму, який також користувався великим успіхом і отримав три премії "Оскар" і два "Золоті глобуси".

Стайн також створив лібретто для ще декількох десятків бродвейських постановок і писав радіо- і телеп'єси, проте "Скрипаль на даху" залишився його найвідомішою роботою.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Автор мюзиклу "Скрипаль на даху" помер через невдале падіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі