Ексклюзиви
понеділок, 31 жовтня 2011 13:49

Австрійський фільм про юнака, який працює в морзі, на "Молодості" отримав $10 тис
28

30 жовтня в столичному кінотеатрі "Київ" відбулась церемонія закриття 41-го Міжнародного кінофестивалю "Молодість". Гран-прі та $10 тис. отримав фільм "Подих" австрійського режисера Карла Марковича.

Стрічка розповідає про 19-річного юнака, якого достроково звільняють з колонії. Відлюдкуватому хлопцю важко знайти себе в світі. Він самотній, батьки від нього відмовились. Юнак влаштовується працювати в морг і робота пов'язання зі смертю підказує йому шлях до нормального життя.

"Це по-хорошому драматичне кіно, - сказала про картину голова журі цьогорічного фестивалю письменниця Оксана Забужко. - Такого бракує українцям, в нас показують або відверту чорнуху, нагнітаючи пристрасті, або ошпарюють ні в чому не винного глядача гламуром. Сподіваюсь, "Подих" ітиме в прокаті. Фільм вчить не замикатися у власному нещасті. Як би не сталося в житті, головний герой, дивлячись на інших людей, став уважним до простих людських цінностей, він виводить свою юну долю на шлях, в якому в нього є майбутнє".

Приз імені Іва Монтана найкращому молодому актору та 1000 євро отримала виконавиця головної ролі шведського фільму "Піднесення" Алісія Вікандер. За словами голови журі, головним конкурентом шведської актриси був виконавець головної ролі іспано-аргентинської картини "Акації". Цей фільм отримав $2500 як кращий повнометражний фільм фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінофестиваль "Молодість" відкрили у форматі 3D

"Мій особистий приз глядацьких симпатій на фестивалі, це дуже щира польська картина - "Кімната самогубців"", - додала Забужко.

Приз за найкращий короткометражний ігровий фільм та $2500 отримала іспанська стрічка "Втеча". Приз за найкращий студентський фільм та $2500 розділили картини "Корал" аргентинського режисера Іґнасіо Чанетона і "Мотузка та кров" поляка Куба Чекая.

"Картина "Кросс" Марини Вроди, яка була в конкурсі короткого метру - це цікава студентська робота, але були цікавіші. Те, що вона перемогла в Каннах, напевно, свідчить про те, що на тому фестивалі цікавіших фільмів не було" — сказала Забужко.

Головний приз у конкурсі "Панорама українського кіно 2010-2011" та 20 000 грн. Отримала 11-хвилина стрічка "Глухота", режисера Мирослава Слабошпицького.

У церемонії закриття взяв участь Міністр культури України. У залі була присутня голова фонду "Україна 3000" Катерина Ющенко. Польський режисер Кшиштоф Заннуссі отримав з її рук нагороду "За внесок у розвиток українського кіно".

Фільмом-закриття фестивалю "Молодість" стала російська картина "Єлена" режисера Андрія Звягінцева. На цьогорічному Каннському фестивалі фільм отримав приз журі "Особливий погляд". Продюсером стрічки став колишній киянин Олександр Роднянський.

Зараз ви читаєте новину «Австрійський фільм про юнака, який працює в морзі, на "Молодості" отримав $10 тис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі