середа, 27 березня 2019 16:00

"Архітектор, який забудував Львів": відкрили виставку про Івана Левинського
10

ІВАН ЛЕВИНСЬКИЙ "ІМПУЛЬС"
Фото: Ольга Васьків
ІВАН ЛЕВИНСЬКИЙ "ІМПУЛЬС"
ІВАН ЛЕВИНСЬКИЙ "ІМПУЛЬС"
ІВАН ЛЕВИНСЬКИЙ "ІМПУЛЬС"
ІВАН ЛЕВИНСЬКИЙ "ІМПУЛЬС"

26 березня у львівській "Пороховій вежі" відкрили виставку "Іван Левинський. Імпульс" про архітектора, промисловця, громадського діяча, професора Івана Левинського. Найкращі споруди Львова - це його роботи. У місті відзначають Рік Левинського.

Проект "Рік Левинського" досліджує спадщину архітектора, її значення для України, розкриває нові ракурси здобутків Івана Левинського. Організатори - Центр архітектури, дизайну та урбаністики "Порохова вежа", Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України, Арт-центр Павла Гудімова "Я Галерея".

Іван Левинський народився на Прикарпатті. Навчався у Львівській реальній школі, технічній академії, працював в Політехніці, здобув ступінь професора. На початку 1880-х почав займатися будівництвом і створив власну будівельну фірму. Компанія Івана Левинського за 3 десятиліття діяльності реалізувала сотні різноманітних проектів: кам'яниці, приватні та громадські будівлі. Підпис будівничого Левинського стоїть на сотнях проектів: на планах найкращих споруд Львова 1880–1910-х років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витинанки, гіперреалізм та божество у вигляді вуха: як українські митці популяризують мистецтво

На виставці показали архівні креслення споруд із підписом Левинського, сучасні фотографії його будинків. Відтворили кімнату та кабінет архітектора, показали кераміку із фабрики Левинського, відеофільми та вироби із дерева і сталі тодішньої фабрики. На усіх 3-х поверхах виставки - інформація про життя і творчість Івана Левинського.

"Назва "Імпульс" - не випадкова. Така назва - аби привернути увагу до руйнації і нищення того, що створив Левинський. Пластикові вікна на кам'яницях, двері, знищення залишків історичних ансамблів родинних осель в різних районах Львова - це все відбувається зараз. Львів Івана Левинського поступово гине. Наше завдання - запобігти подальшим непоправним утратам", - каже співорганізатор виставки Павло Гудімов.

Триватиме виставка "Іван Левинський. Імпульс" до 10 травня.

У Львові відбувся мистецький проект Lviv Art Days, метою якого є презентація та промоція українських художників. Він створений за аналогом світових тижнів мистецтва. Цьогорічна експозиція презентувала понад 100 робіт 40 українських митців та мисткинь

Зараз ви читаєте новину «"Архітектор, який забудував Львів": відкрили виставку про Івана Левинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі