Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2010 17:52

Ансамбль імені Моісеєва запалив Палац України гопаком (ФОТО)
14

В Україну з гастролями приїхав легендарний російський ансамбль народного танцю ім. Ігоря Моісеєва. 23 листопада відбувся його перший концерт на сцені Палацу Україна. Йому передувала 3-х годинна репетиція, на яку запросили журналістів. Директор ансамблю Олена Щербакова розповіла кореспонденту Gazeta.ua, що її колектив 35 років не давав гастролей в Україні.

"Україна - це батьківщина Моісеєва. Ігор Олександрович народився в 1906 році в Києві. У дитинстві він багато подорожував і розповідав, що на нього незабутнє враження справили полтавські ярмарки, гуляння на хуторах Диканьки. А його улюбленим письменником був Микола Гоголь. Ми дуже раді, що після довгої перерви маємо можливість дати концерт тут. Раніше нас ніхто не запрошував. Тому ми вдячні продюсерам, які привезли нас сьогодні. Адже у нас великий колектив і фінансово це складно реалізувати", - сказала вона.

Ансамбль також завітає до Одеси, Запоріжжя, Дніпропетровська, Донецька і Харкова. Виступи триватимуть до 7 грудня. Українським глядачам покажуть класичну програму присвячену 105-річчю Ігоря Моісеєва.

"Ми привезли танці відомі на весь світ. Це російський танок "Літо", калмицький танець, сюїта молдовських танців "Жог", старовинна міська вологодська кадриль з циклу "Картинки минулого" і легендарне моісеєвське "Яблочко". Звісно, завершуватимемо концерти українським гопаком", - повідомила Олена Щербакова.

Ігор Моісеєв у 20-ті роки переїхав до Москви, а з 1924-го був солістом Большого театру. У 37-му році він створив власний ансамбль, який прославився постановками танців народу світу. У 70-ті Американська кіноакадемія присудила Ігорю Моісеєву "Оскара" у галузі танцю.

"Створення першого професійного ансамблю народного танцю — це була велика справа. Моісеєв зробив народний танець професійним видом мистецтва. Це дуже важливо. І першим показав російську танцювальну культуру, так само як і українську, усьому світові. Адже ми побували на всіх континентах земної кулі. Сьогодні танцює вже 7 покоління моісеївців. Все це завдяки нашій школі — першій в світі професійній школі народного танцю, яку Ігор Олександрович створив в 1943 році, під час війни. Він знав, що для того, щоб жив ансамбль потрібна своя школа. Моісеєв розробив свою методику і виконавську культуру, яку ви ніколи не сплутаєте з якої-небудь іншою", - зазначила директор ансамблю.

2007-го року Ігор Моісеєв помер на 102-му році життя.

Фото: Тарас Подолян

Зараз ви читаєте новину «Ансамбль імені Моісеєва запалив Палац України гопаком (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі