субота, 15 вересня 2012 05:45

Андрухович закликав українців не сплачувати податки

Андрухович закликав українців не сплачувати податки

У п'ятницю, 14 вересня у Львові під час круглого столу в рамках форуму видавців на тему "Громадянин митець. Навіщо письменнику висловлювати політичну і/або громадянську позицію?" український письменник Юрій Андрухович закликав до страйків на підприємствах.

Модератор круглого столу запитала Андруховича про що він думає і яку ціль переслідує роблячи заяви про те, що від України потрібно від'єднати Крим

"Я не виголошував такої тези, - сказав письменник. – Я давав відповіді на запитання інтерв'ю. Я відповідав як приватна особа не представляючи точки зору жодної партії. Я сказав те, що я думав в ту хвилину про це. Взагалі можливо припустити собі ситуацію, що людина може говорити те, що вона думає в цей момент? От і відповідь на це питання".

Далі Андрухович розповів, що виокремлення саме цієї думки його дуже здивувало, адже в тій розмові він говорив "значно крамоль ніші речі".

"Наприклад бойкотувати сплату податків, - нагадав митець. – Як можна завалювати цей режим, якщо він не дає провести мирну маніфестацію протесту застосовуючи кийки й сльозогінний газ. Залишаються інші методи ненасильницького спротиву, як наприклад страйки на підприємствах, про які забули в Україні повністю. Не діє це. Або, на приклад, бойкот податків. І всі ці тези, - це нуль на ці тези".

Також Андрухович пояснив, що  він завжди очікує на бурхливу реакцію, проте вона відбувається лише раз на 100 випадків.

"Для мене це загадка. Це був один із ста, коли відбувається бурхлива реакція. Насправді це не можливо передбачити, - стверджував чоловік. – Якби я займався письменницькими технологіями реакції на те. Що я скажу, то це безнадійна справа. У нас абсолютно не передбачуване й іраціональне суспільство, якщо взагалі суспільство. І ці реакції – це якась ланцюгова реакція від перших божевільних реакцій і через них це передається далі й далі й далі у спотвореному вигляді. Спотворюють знову ж таки медіа".

Потім Андрухович розповів про те, що у часи Павличка й Яворівського у кінці 80-х в газеті "Літературна Україна" друкували програму партії  Народний рух України й тираж 500 000 розпродувався.

Зараз ви читаєте новину «Андрухович закликав українців не сплачувати податки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі