вівторок, 23 травня 2017 18:56

Андрій Кокотюха пояснив феномен популярності "Піратів Карибського моря"
14

Кадри з пятої частини кіносаги про піратів "Пірати Карибського моря: Помста Салазара"
Фото: newscdn.newsrep.net
Кадри з пятої частини кіносаги про піратів "Пірати Карибського моря: Помста Салазара"
Кадри з пятої частини кіносаги про піратів "Пірати Карибського моря: Помста Салазара"
Кадри з пятої частини кіносаги про піратів "Пірати Карибського моря: Помста Салазара"
Кадри з пятої частини кіносаги про піратів "Пірати Карибського моря: Помста Салазара"

25 травня у прокат виходить п'ята частина пригодницької кіносаги про Джека Горобця "Пірати Карибського моря: мерці не розповідають казок". В Україні, а також у Франції, Іспанії, Італії, Бразилії, В'єтнамі, Великій Британії, Німеччині, Австрії, Швейцарії фільм вийде під назвою "Пірати Карибського моря: помста Салазара". Про феномен популярності франшизи розповідає письменник і кіносценарист Андрій Кокотюха.

"Продовжувані кіноісторії або франшизи екранізують з 1940-х. Такі фільми не набридають. Це картини трилогії Кріса Нолана про Бетмена та "Бетмен проти Супермена: на зорі справедливості", "Загін самогубців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонні Депп йде з кіно

Режисери "Піратів Карибського моря" зуміли не перезняти чергового "Супермена" чи "Бетмена", а явити світу нового героя. Він не вийшов з коміксів, але його створили в координатах масової культури.

Виробники проаналізували ринок та виявили незаповнену нішу — які місця і декорації давно не показували. Вловили моду на піратське ретро і поєднали це з морською тематикою, що робить картини видовищними

На початку нового сторіччя зростала популярність харизматичних антигероїв, яким у першому фільмі серії "Прокляття Чорної перлини" став пірат Джек Горобець. Він - нестандартна особистість, тому за Джеком цікаво спостерігати. У складних, суперечливих ситуаціях завжди виступає не за "поганих" чи "хороших", а за себе. Грає не за правилами, як це зазвичай робить супергерой. Так розширює звичну систему координат і перебіг сюжету. Американська суперзірка Джонні Депп чудово вписався в цю роль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трилогія "Хоббіт" стала найдорожчим кінопроектом в історії

Такий тип головного героя запропонував британський кінорежисер Гай Річчі у двох своїх кіноверсіях "Шерлока Холмса". Відомий у всьому світі детектив, якого зіграв Роберт Дауні-молодший, постав в образі невротика. У такий спосіб режисер показав непересічну особистість героя.

У "піратській" франшизі спостерігають нерівномірність сюжету фільмів серії. Історію першої частини можна пересказати кількома словами - з метою повернути медальйон та зняти прокляття пірати "Чорної перлини" викрали доньку губернатора Елізабет, її рятує коханий Білл Тернер. У другій - присутнє велике нагромадження подій — якісь острови, походи у моря, кораблетрощі. Так само не виходить одразу пригадати сюжет третьої частини. У пам'яті тільки поява акторів Орландо Блума та Пенелопи Крус.

На нову частину "Піратів" глядачі йдуть не тому, що очікують побачити захоплюючу історію. А щоб знов почути впізнавану музичну тему з серії та побачити Джонні Деппа у ролі Джека Горобця. Так само відбувається з фільмами про Джеймса Бонда. У них сюжет вже не важливий. Це погано. Бо головна мета кінокартини — розповідати історію.

Поки живий Джонні Депп, сага про піратів продовжуватиметься. А років за 15 її можуть перезняти з іншими акторам, як це відбулося з фільмами про Супермена", - каже Андрій Кокотюха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Термінатор повертається: Шварценеґґер анонсував 6-ту частину блокбастера

За сюжетом стрічки "Пірати Карибського моря: помста Салазара" володар усіх морів Посейдон намагався знищити відчайдушних і нахабних піратів. Коли усі його спроби виявися марні, розлючений бог зламав свого тризубця. Уламок потонув. Джек Горобець дізнається, що його розшукує капітан Салазар, щоб завершити справу Посейдона. Урятувати Джека може лише наконечник тризуба. Горобець вирушає на пошуки.

У новому фільмі на екрани повернеться Білл Тернер, якого грає Орландо Блум. А також дружина Тернера – Елізабет, у виконанні Кіри Найтлі.

Капітана Салазара втілив володар "Оскара" іспанський актор Хав'єр Бардем. Під час зйомок кожного дня йому доводилося близько трьох годин сидіти у гримера, щоб створити образ побитого вітрами моряка.

Дія стрічки відбувається на французькому острові Сен-Мартен у Карибському морі. Знімали в Австралії у штаті Квінсленд. Там побудували декорації міста Сен-Мартен, які зайняли понад два гектари площі. Більшість будинків у фільмі мають лише фасади. На кожній лавці товарної площі лежав справжній товар. Кожні кілька днів зйомок його доводилося замінювати - восьминоги, кальмари та інші морепродукти псувалися і починали смердіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українських героїв має піарити хороше кіно" - зняли перший спортивний бойовик

За два тижні до п'ятої частини "Піратів" невідома хакерська група вкрала фільм у американської кінокомпанії The Walt Disney. Вимагають заплатити викуп, інакше - викладуть стрічку у мережу. Керівництво компанії відмовилося платити. У який спосіб хакери отримали доступ до картини та яку суму вимагають, не розголошують. Відомо лише, у якій валюті за умовами шантажистів має відбутися виплата — це цифрові біткойни. Операції з ними неможливо скасувати.

Загальний бюджет картини "Пірати Карибського моря: помста Салазара" 230 млн дол. За попередніми прогнозами, стартові касові збори становитимуть 100 млн. Попередні чотири частини серії зібрали у прокаті 3,7 млрд дол.

27 квітня минулого року голлівудський актор Орландо Блум відвідав школу №13 в місті Слов'янську на Донеччині як посол доброї волі програми ­ЮНІСЕФ (міжнародна організація із захисту прав дітей. Входить у структуру ООН. - ГПУ). Блум роздавав школярам автографи й фотографувався з ними. Знімки виклав у мережі.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Кокотюха пояснив феномен популярності "Піратів Карибського моря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі