Ексклюзиви
четвер, 27 липня 2017 21:45

Якщо Макаревич виступив в Україні, для Москви важливо лише те, що зробив це російською мовою — режисер Володимир Тихий

Якщо Макаревич виступив в Україні, для Москви важливо лише те, що зробив це російською мовою — режисер Володимир Тихий
320 тис. грн. штрафу має заплатити організатор концерту російського виконавця Фото: 112 Україна

320 тис. грн. штрафу має заплатити організатор концерту російського виконавця. У Верховній раді зареєстрували проект про внесення змін до закону "Про гастрольні заходи в Україні". Документ має обмежити виступи українських артистів в Росії та громадян країни-агресора на нашій території. Виключення нададуть російським артистам, які публічно засуджують політику Володимира Путіна. За порушення, крім штрафу, передбачене обмеження волі на строк від 6 місяців до 3 років.

Про плюси і мінуси законопроекту розповідає режисер Володимир Тихий.

"Україна зараз потужними кроками йде від Росії. Те, що відбувається в РФ, наших громадян цікавить все менше. Ми нарешті зрозуміли, що живемо в різних країнах. Російські місцеві скандальчики з черговою зіркою реаліті-шоу тепер для нас такі ж, як наприклад грецькі. Втрачаємо залежність від їх імперського впливу.

Наше суспільство зараз нагадує людину, яка пережила важку операцію

Наше суспільство зараз нагадує людину, яка пережила важку операцію: рухається і думає дуже повільно. Коли почалася війна на Донбасі перший рік всі театральні гастролери з Росії перестали їздити до нас. По перше - боялися. По друге, їх не наважувалися привозити українські організатори. За півроку їх відсутності наші театрали почали писати нові п'єси, частіше їздити на гастролі Україною.

В Росії, крім як у Москві, культурне життя майже відсутнє. Якщо у якійсь Уфі покажуть гарну виставу - це буде справжнє досягнення. Москва всмоктала все найкраще, що було в інших регіонах, лишивши їх напіврозореними. В Києві це давно бачили, але теж були у полі московського впливу. Митець, який досягав якогось успіху в Україні, одразу був затребуваний в Росії. Ролі грав другорядні, але вигідні фінансово. Ми втрачали і акторів, і сценаристів, і режисерів, і композиторів. Відбутися професійно у більшості не вдалося, їх завжди тримали на задвірках. Зараз ситуація змінилася, в першу чергу через війну. Тепер культурні зв'язки між нашими країнами приречені зменшуватися, і досягти таких, як з Білоруссю. Ми існуємо поруч, один про одного щось знаємо, та не маємо культурної взаємозалежності", - каже Володимир Тихий.

Москва всмоктала все найкраще, що було в інших регіонах, лишивши їх напіврозореними

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За гастролі в Росії українських артистів штрафуватимуть

"Фінансове покарання за виступи в Росії, що прописане в законі, звучить символічно. Його звісно сплачуватимуть, та по кишені це нікому не вдарить. Тут більше грає моральний аспект. Гастролер, порушивши діючий закон, стає злочинцем й плюс отримує цілу низку визначень: зрадник, не патріот, запроданець. Це буде впливати значніше, ніж копійчані фінансові втрати.

В Росії до гастролів їх артистів в Україні ствляться інакше. Для Кремля будь-яка форма їх присутності, будь це навіть негідник чи бандит, на території іншої країни - це поширення впливу. Вони цього не засуджують. Якщо Макаревич виступив в Україні, для Москви важливо лише те, що зробив це російською мовою.

Для Кремля будь-яка форма їх присутності, будь це навіть негідник чи бандит, на території іншої країни - це поширення впливу.

З початку 2000-х з боку Москви почала точитись культурна і психологічна війна. Зброєю були артисти. Серіали, естрада, КВН - це була м'яка сила повторної колонізації республік колишнього СРСР. Вказівки, хто мав зніматися в цих шоу надходили згори. Я робив проекти і можу сказати, що ролі ,наприклад, кавказців були чітко окреслені. Це мало поширити міф про меншовартість окремих національних меншин. Закласти думку, що розвал Радянського Союзу - це трагедія, а малі народи страждають без великої Росії.

Зараз артисти мають або визнати, що Крим окупований і не їздити туди, або гастролювати, але потім не жалітися, що втратили українського глядача. Ситуація прозора, стало видно лицемірство багатьох", - каже Володимир Тихий.

Думку про зімни до закону "Про гастрольні заходи в Україні" продюсера Ігоря Кондратюка, медіа-експерта Олексія Ковжуна читайте в найближчому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Якщо Макаревич виступив в Україні, для Москви важливо лише те, що зробив це російською мовою — режисер Володимир Тихий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі