вівторок, 15 жовтня 2019 17:09

5 тис. відвідувачів і 19 локацій: яким був літературний фестиваль "Фронтера"
6

Фото: Maks Tarkivskyy

У Луцьку відгримів ІІ Міжнародний літературний фестиваль "Фронтера". Близько п'яти тисяч людей впродовж трьох днів відвідали три сцени – основну, молодіжну та дитячу. Організатори вже оголосили про старт підготовки на майбутній третій фестиваль 2-4 жовтня 2020 року.

Цьогоріч на "Фронтері" були Сергій Жадан, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько, Катерина Калитко, Андрій Любка, Макс Кідрук, Олександр Бойченко, Іван Малкович та інші. Так, Сергій Жадан на свої поетичні читання зібрав найбільший концерт-хол міста. Близько семи сотень відвідувачів прийшли послухати вірші.

Презентації та розмови відбувалися у 19 різних локаціях, тому ареною фестивалю стало усе місто.

Цьогорічною темою "Фронтери" була "Розмова з Іншим".

"За великим рахунком, усі наші фестивалі, зустрічі й презентації – відчайдушна, наполеглива спроба знову й знову озвучувати важливі й очевидні для нас речі. Себто, спроба виговоритись. Потреба мати голос та бажання бути почутим. Природне бажання для людини, яка намагається прийняти цей світ, із його мовчанням і загальною глухотою. Література ж і покликана долати цю глухоту світу, хіба ні? Навіть якщо ні – в неї закладена й така функція", - каже Сергій Жадан.

Про "Розмову з Іншим" і вміння чути і розуміти цього "іншого" говорили на презентації книги Олесі Яремчук "Наші інші" та розмови між Андрієм Любкою та Олександром Бойченком по книгу "У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються і не закінчуються Балкани".

Уже традиційно у фестивалі взяли участь письменники з Польщі - поет та критик Мачей Роберт, а також Конрад Янчура, який презентував свій роман "Контрабандисти". З Білорусі до Луцька приїхали Андрей Хаданович та співачка PALINA.

Музичну частину фестивалю створила "Лінія Маннергейма", піаніст Роман Коляда та тріо "Мар'яничі".

Говорили і про промоцію читання серед підлітків та дітей. Презентації на молодіжній та дитячій сценах відбувалися в ігровому форматі, організували майстерки зі створення казкових персонажів, акторської майстерності.

"Нам дуже приємно, що цього року на "Фронтеру" приїхали люди з різних куточків України. Впевнені, що ця літературна подія може стати цікавою для розвитку подієвого туризму", - говорить директорка фестивалю Елла Яцута.

Оргкомітет події - це лише 9 людей. В організації допомагали також 65 волонтерів.

Загалом на "Фронтері" виступили 63 письменники з трьох країн.

У Черкасах минув 3-й книжковий фестиваль. Цьогоріч організатори фесту провели близько сотні дискусій та творчих зустрічей. З усієї країни приїхали 53 видавництва. Почесними та відомими гостями стали Сергій Жадан, Вахтанг Кіпіані, Антін Мухарський, Дара Корній, Ірена Карпа, Макс Кідрук, Леся Мудрак, брати Капранови, Галина Вдовиченко, Сашко Дерманський, Остап Дроздов, Маркіян Прохасько. Вхід на події вільний.

Зараз ви читаєте новину «5 тис. відвідувачів і 19 локацій: яким був літературний фестиваль "Фронтера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі