пʼятниця, 24 липня 2020 04:45

2021 року ми залишимось без багатьох хороших книжок. Їх просто не надрукують - письменниця

2021 року ми залишимось без багатьох хороших книжок. Їх просто не надрукують - письменниця
Культура пронизує суспільство і підтримує його — Вікторія Наріжна. Фото: facebook.com

Креативні індустрії чи не найбільше постраждали від пандемії коронавірусу.

Про це розповіла письменниця, перекладачка та артдиректорка книжкового фестивалю Book Space Вікторія Наріжна під час відкриття заходу. Проходив у форматі онлайн-марафону на YouTube.

"Те, що сталося зі сферою культури в карантині, нагадує апокаліпсис, - каже Наріжна. - Багато галузей постраждали від пандемії. Але креативні індустрії, мабуть, найбільше. Адже залежать від аудиторії".

"Це стосується не тільки митців, а й установ – музеїв, кіноархівів, друкарень. Усього, що має великі штати людей і повинно працювати постійно. Все це тягне суттєві ресурси, - говорить кураторка видавничої програми і ярмарку Алла Рибіцька. – На Заході підтримка культури взагалі була другим пунктом після виділення коштів на боротьбу з COVID-19. Мене найбільше вразила позиція Німеччини та Австрії, які виплачували суми місячного утримання, зокрема, й митцям-фрілансерам. Це свідчить про рівень розуміння державними управлінцями того, що робить репутацію країні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейці очікують, що ми розповімо історію про свою країну - експертка

"А ще показує, що держава усвідомлює: культура пронизує суспільство і підтримує його, - додає Вікторія Наріжна. - Ми всі є споживачами культурного продукту. Особливо в карантині.

Німеччина виділила 50 млрд євро – це фантастична сума. Одразу згадую нашу картинку із секвестром бюджету й ці жалюгідні мільйони гривень, які знімали з фінансування великих важливих установ, як Український культурний фонд, Довженко-Центр, Інститут книги. У нас ніби бідна країна і грошей нема, але знайшлися додаткові 200 млн на утримання поліції. Це йдеться про рівень розвитку культури влади.

Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів наприкінці травня робила опитування учасників ринку. Результати невтішні. Майже 60 відсотків респондентів назвали своє падіння продажів катастрофічним. Обсяги ненадходжень за продані книжки в середньому становили 65 відсотків.

Треба розуміти, що видавці в Україні живуть на дуже малих обігових коштах. Фактично це такий безперервний процес, де гроші заходять, проєкти робляться і продаються, гроші виходять. У них немає запасів. Недоотримана зараз величезна кількість доходів означає, що ми з вами на 2021 рік залишаємося без багатьох хороших книжкових проєктів. Їх просто не надрукують.

Наш фестиваль позиціонує себе як інноваційний. Хочемо створити умови для сприяння розвитку книговидання, бо наше відстає від європейського. Зокрема, не вистачає аудіокнижок. А цей ринок з усіх форматів на Заході розвивається найшвидше. Навіть електронні нам поки здаються новим форматом, хоча насправді це вже сива давнина".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 23 липня.

16 подій відбулося на третьому Міжнародному книжковому фестивалі Book Space. Тривав 4-5 липня. Складався з двох безперервних восьмигодинних ефірів на YouTube-каналі Book Space Fest. Студію розташували в митцівні "Модуль" у місті Дніпро. Гості заходу брали участь у дискусіях та лекціях через відеозв'язок. Фокусна тема цьогорічного фестивалю - "Майбутнє: (анти)утопії".

Зараз ви читаєте новину «2021 року ми залишимось без багатьох хороших книжок. Їх просто не надрукують - письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі