вівторок, 30 квітня 2013 11:06

160 кадрів легендарних "Страстей Христових" показують у Львові
31

Фото: Фото: Леся Межва

Уперше в Україні до Львова привезли роботи всесвітньо відомого канадського художника Василя Курилика "Страсті Христові". Це найповніше ілюстрування Біблії – страждання, смерть і Воскресіння Ісуса Христа. Серію картин виставили на хорах храму Покрови Пресвятої Богородиці отців салезіян на Личаківській, 175.

Робота над серією "Страсті Христові" тривала три роки. Один аркуш художник готував за тиждень. Всього – 160 робіт, розміром 51?56 см. Використовував Василь Курилик гуаш, акварель, олійні фарби. Організатори говорять, виконана серія стала чи не найдетальнішим ілюструванням Святого Письма за всю історію розвитку мистецтва. "Страсті Христові" називають майстерно знятими кінокадрами, внутрішній драматизм яких передається глядачеві.

У 1963 році у Національній галереї Оттави відбулося бієнале канадського живопису, де вперше були показані всі 160 аркушів серії "Страсті Христові". У 1970 році в приміщенні Інституту св. Володимира в Торонто "Страсті Христові" були експоновані вдруге і високо оцінені мистецькою громадськістю. Того ж року родина Колянківських придбала всю серію робіт.

Сьогодні твори знаходяться у спеціально збудованій для них галереї в місті Ніагара Фаллс. Виставка у Львові триватиме цілий страсний тиждень.

Василь Курилик народився 3 березня у 1927 році на батьківській фермі неподалік від Едмонтона, провінції Альберта, Канада. Батько майбутнього художника переїхав до Канади після Першої світової війни. Переселенцями були дід і бабця Василя по маминій лінії, які емігрували до Канади в 1896 році із буковинського села Борівці.

Зараз ви читаєте новину «160 кадрів легендарних "Страстей Христових" показують у Львові ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі