Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2018 21:45

120 бандуристів зіграють на концерті у Києві

120 бандуристів зіграють на концерті у Києві
Харківська бандура збереглася переважно в США. Фото: YouTube/Bandurist

Бандуристи з США, Канади, Австралії та Аргентини зіграють на Міжнародному форумі бандуристів. Він триватиме з 19 по 22 жовтня у Києві та Чернігові.

В його рамках відбудеться унікальний концерт - перший за 80 років спільний виступ американської та української капел бандуристів.

На сцену столичного театру ім. І. Франка одночасно вийде 120 бандуристів. Цим музиканти відсвяткують 100-річчя із заснування Київської капели 1918-го. Обидві капели вважаються її послідовниками.

"Бандуристів, які навчалися гри на інструменті в еміграції, можна відрізнити за звучанням, - каже куратор форуму, музикант Володимир Войт. - Вони зберегли ознаки старої школи, яку заклав Гнат Хоткевич. Після Другої світової майже всі провідні бандуристи опинилися у США. За океаном зберігся довоєнний репертуар, а також тип бандури, який називають харківським. Цей інструмент має вдвічі менше струн, ніж сучасна академічна бандура. В Україні харківська бандура майже забута, залишилося лише 4 екземпляри. За радянських часів її позиціонували як другосортний інструмент. Однак вона має більш унікальне звучання. Один акорд може мати сотні варіантів, залежно від способу гри".

Зокрема в Києві зіграють Петро Деряжний (Австралія), Борис Остапієнко, Віктор Мішалов, Юліян Китастий (Канада), Олесь Береговий (Аргентина).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Сенчуков придумав музичний інструмент у формі герба

Канадський режисер українського походження Орест Сушко зняв документальний фільм "Хоробра сімнадцятка". Розповідає про історію української капели бандуристів у роки Другої світової війни. Їздили по німецьких таборах, виступали перед полоненими.Після закінчення війни перебралися до Детройту, США. Фільм покажуть під час Міжнародного форуму бандуристів.

Зараз ви читаєте новину «120 бандуристів зіграють на концерті у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі