Ексклюзиви
понеділок, 28 лютого 2011 14:19

Фельдману не сподобалось, що Шевченківську премію дали за повстанський роман

Фельдману не сподобалось, що Шевченківську премію дали за повстанський роман

Народний депутат, президент "Асоціації національно-культурних об'єднань України" Олександр Фельдман вважає присудження літературної премії ім. Т.Шевченка твору Василя Шкляра "Чорний ворон" прикрим бюрократичним непорозумінням.

За словами Фельдмана, в тому, що вища національна премія у сфері літератури дісталася авторові твору, в якому принижується національна гідність представників окремих народів і розпалюється міжнаціональний розбрат, - немає провини ані України, ані української літератури. Україна, як багатонаціональна європейська держава, в якій живуть толерантні і цивілізовані громадяни і українська література, як одна з найбагатших і найкрасивіших у світі, не винні в нагородженні цього сумнівного твору. Думаю, що, як і в кожній бюрократичній організації, в Комітеті з привласнення цієї премії, що є структурним підрозділом "Державного управління справами", мала місце елементарна бюрократична халатність, а саме - ніхто не спромігся уважно прочитати цю книгу.

Інших пояснень тому факту, що високу премію отримав автор, що вважає Крим і Донбас "раковими пухлинами", і твір, який не можна назвати інакше, ніж "літературна тягнибоківщина" знайти важко.

Не лише представникам національних меншин України, але і багатьом європейським політикам сьогодні хотілося б почути офіційні роз'яснення із цього приводу з боку Комітету Національної премії ім. Т. Шевченка.

Оскільки премія вже присуджена, організаторам нагородження треба тепер думати над тим, як коректно провести процедуру нагородження, не посилюючи конфліктну ситуацію. Нехай заразом подумають над тим, як не допустити попадання цієї "творчості" у бібліотеки і школи за рахунок держбюджету. На місці автора було б етично не з'явитися на вручення премії, щоб остаточно не дискредитувати Україну, вважає Фельдман.

Як повідомлялося раніше, 10 лютого 2011 року лауреатом Національної премії України ім. Т.Шевченка у сфері літератури став автор твору "Залишенець. Чорний ворон" Василь Шкляр. Представники низки громадських організацій вважають, що у творі містяться спроби розпалювання міжнаціонального розбрату, а також некоректні образи і висловлювання на адресу представників російської, китайської, єврейської і інших національностей.

З указу президента України: Національна премія є державною нагородою України, найбільш престижною творчою премією за видатний внесок у розвиток культури.

Премія встановлена для нагородження найбільш видатних творів літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є найвищим духовними досягненням українського народу, стверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державне будівництво і демократизацію українського суспільства. Нагородження Національною премією проводиться указом президента України.

Дипломи і почесні знаки лауреатам Національної премії вручаються президентом України під час урочистого відзначення дня народження Тараса Шевченка. Грошова винагорода за Шевченківську премію складає 260 000 грн.

Зараз ви читаєте новину «Фельдману не сподобалось, що Шевченківську премію дали за повстанський роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі