середа, 28 грудня 2011 12:54

"ДахаБраха" вперше заспівали без шапок
26

Фото: Фото: Віталій Пінько

23-25 грудня у столичному музеї Івана Гончара відбувся Різдвяний ярмарок. Там продавали мистецькі вироби, подарунки та сувеніри, зроблені народними майстрами з різних куточків України.

Найбільшим попитом на ярмарку користувалися іграшки з природніх матеріалів. Деркачі, тріскунці, свищики, сопілки, конички, пташки з дерева були представлені на стенді народного майстра з Львівщини Семена Хлустого.

"Це яворівська народна мальована іграшка-забавка. Її родовід починається з 17 століття, вона постійно змінюється. Зараз коники можуть рухати і головою і ногами", - розповів він.

Майстер виготовляє іграшки з 1972 року. Найчастіше використовує осику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Даха-Браха" має матеріалу на 50 дисків

"Вона білесенька, як папір. І це одна-єдина деревина на Землі, яка відганяє все негативне і лихе. Тому наші діди-прадіди робили іграшки саме з цього дерева. Осика невибаглива, росте під дорогами". Найдешевша іграшка коштувала 5-7 грн. Заготовка у вигляді коника для фарбування коштувала 1 грн.

На ярмарку вчили співати обрядові пісні. „Тільки починалися свята, віршували колядками та щедрівками. Колядницькі гурти починали формуватися на Андрія. Традиційно колядують хлопці, щедрують – дівчата", - розказала Наталка Радченко з гурту „Рожаниця". Колектив виконав щедрівки та колядки зібрані переважно з Чернігівської області.

В останній день роботи ярмарку учасники гурту „ДахаБраха" проводили майстер-клас з приготування куті та баношу. Кожен музикант співав колядки своєї малої Батьківщини.

Олена Цибульська родом з Житомирщини. У селі Горбулів вона жила з бабусею до 5 років: "Усі спогади про Різдво – це ковбаси, ріляди. На Василя варили пшоняники – тоненькі кишки, які начиняли вареним пшоном".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Даха-Браха" приховує секрет своїх шапок

Олена приготувала кутю за рецептом бабусі – з пшениці, меду, узвару, горіхів та маку. „Не пам'ятаю, чи додавали родзинки, але я додаю".

Марко Галаневич народився на Вінниччині. „У нас варили рідку кутю з пшениці. Коли довелося побувати на Різдво на Херсонщині принесли якийсь рис. Я цього зовсім не зрозумів".

Під кінець ярмарку музиканти з колективу „ДахаБраха" пригостили усіх присутніх кутею, узваром, баношем та виконали одну з своїх композицій. „Це ми вперше без шапок грали", - зізналася Ірина Коваленко. Учасники гурту були вдягнені у народні костюми.

Зараз ви читаєте новину «"ДахаБраха" вперше заспівали без шапок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі