Ексклюзиви
вівторок, 13 лютого 2018 06:36

Володимир В'ятрович видав збірку оповідань

Володимир В'ятрович видав збірку оповідань
Книга містить 38 коротких оповідань. Фото: galinfo.com.ua

"Надто малою виявилася для двох отаманів одна Україна", — каже анархіст Нестор Махно голові Директорії УНР Симону Петлюрі під час випадкової зустрічі в Парижі.

Домовилися побачитися ще раз, щоб обговорити можливість продовження визвольної боротьби в Україні. Петлюра позначив дату зустрічі в записнику: 25 травня 1926 року. Цього дня його застрелив агент НКВД Самуїл Шварц­бард.

— Зустріч Махна й Петлюри — вигадана, але цілком можлива. Після приходу більшовиків обоє емігрували до Франції, — розповідає історик 40-річний Володимир В'ятрович про новелу зі своєї художньої книжки "Неісторичні миті". Написав 38 коротких оповідань про українську історію останніх 100 років.

— Збірка починається з новели "Хлопчаки". Дія відбувається в потягу, що в січні 1918-го везе київських студентів до станції Крути. Один із юнаків збрехав про свій вік і поцупив братову шинель, щоб здаватися старшим, — продовжує В'ятрович. — В історичних працях про минуле пишуть сухо, відсторонено. Багато чого залишається нерозказаним. Вирішив показати знакові для України події через життя людей, які їх переживали. В історії емоції відіграють не меншу роль, ніж причиново-наслідкові зв'язки.

До книжки увійшли новели про Голодомор, діяльність останніх бійців УПА, самогубство письменника Миколи Хвильового, смерть Сталіна, допити поета Василя Стуса. Завершальні новели описують сучасні події — Революцію гідності й війну на Донбасі. Кожне оповідання автор доповнив архівними фото, короткою історичною довідкою.

— У нарисі "Повернення" Марія Савчин і Василь Галаса, подружжя підпільників ОУН, зустрілися після 40-річної розлуки. 1954-го радянські спецслужби відправили Савчин до США шпигувати проти української діаспори. Чоловіка та їхнього сина Петра залишають як заручників. Галаса намовив дружину розкрити плани КГБ і не повертатися до Радянського Союзу. Так вона і вчинила. У США вдруге вийшла заміж. Написала книгу ­спогадів "Тисячі доріг". Після здобуття незалежності приїхала до України, побачилася з першим чоловіком. Добре знав їх особисто, але через делікатність не міг розпитувати про цей момент. Коли обоє померли, дозволив собі уявити, як відбулася ця зустріч.

Книжка прози Володимира В'ятровича "Неісторичні миті" вийшла в харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля". У книгарнях коштує 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Володимир В'ятрович видав збірку оповідань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути