Ексклюзиви
вівторок, 27 травня 2008 17:06

Володимир Малахов танцював 25 версій "Лебединого озера"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Керівник балетної трупи берлінської ”Штатс-опери” Володимир Малахов із матір’ю Оленою Володимирівною. Жінка живе в Кривому Розі на Дніпропетровщині
Керівник балетної трупи берлінської ”Штатс-опери” Володимир Малахов із матір’ю Оленою Володимирівною. Жінка живе в Кривому Розі на Дніпропетровщині

Артист балету 40-річний Володимир Малахов із нагоди 20-річчя творчої діяльності приїхав із гастролями до Києва. Він був солістом Віденської опери, Токійського балету, Американського театру балету в Нью-Йорку. Нині очолює балетну трупу берлінської "Штатс-опери". Балетомани називають його "божественним". Кілька років тому Всесвітня рада танцю визнала Володимира Малахова "танцівником сторіччя".

— Маю перший вихідний за два місяці, — скаржиться він напередодні концерту в Національній опері. Розповідає, що привіз постановку "Нове життя" на мелодію Фарінеллі та "Вояж" на музику Моцарта — улюблений номер своєї матері, Олени Володимирівни. Жінка живе в Кривому Розі на Дніпропетровщині, де народився Малахов.

— Востаннє я був у Кривому Розі в дев"яносто... — не може згадати.

— 1990 року, — підказує мати.

— Я дуже зайнятий, — веде далі танцівник. — На два роки розписаний план виступів. Відтоді, як у Берліні об"єднали Штатс і Дойч опери, маємо 120 спектаклів на рік.

1986-го Малахов закінчив хореографічне училище. Виступав у трупі Московського класичного балету. 1992-го під час гастролей залишився в Німеччині. Зателефонував матері й повідомив, що вирішив не повертатися. Вона не відмовляла сина.

— Мені кортіло танцювати на кращих сценах світу, — пояснює. — Мріяв виконувати не лише класичний, а й модерний репертуар. У Росії тоді його практично не було.

Вісім років Володя жив в інтернаті

У трупі Малахова працює киянка Яна Саленко. Щоправда, нині не танцює, бо вагітна. Має народити у вересні. Володимир каже, що в неї буде хлопчик.

Кілька років тому про Малахова зняли документальний фільм "Справжній принц".

— Я перетанцював усіх можливих принців: Альберта в "Жизелі", Армана в "Дамі з камеліями", Зіґфріда в "Лебединому озері"... Лише балетів "Лебедине озеро" виконав 25 різних версій, — розповідає він. — Більшість одногрупників давно завершили свої кар"єри. Питають мене: "Малахов, що ти їси і п"єш, що досі в такій формі?" Відповідаю, що основне — це бажання танцювати.

Його мати розповідає "ГПУ", що колись теж мріяла про балет.

— Я займалася народними танцями, була майстром спорту з художньої гімнастики. У Кривому Розі тоді не було академічної балетної школи. Я відвезла 10-річного Володю до Москви, в хореографічне училище при Большому театрі. Вісім років він жив в інтернаті. Писав, що не витримує навантажень, що від голоду ноги підгинаються. Хитрував, щоби я частіше приїжджала. Нині навідуюся до нього кілька разів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Малахов танцював 25 версій "Лебединого озера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути