вівторок, 07 грудня 2010 03:30

Вертинського виліплять із бронзи за мільйон гривень

Минулої середи гості столичного салону "Антик-центр" на Андріївському узвозі півгодини чекали на міністра культури Михайла Кулиняка. Чиновник не приїхав, бо мав нараду.

У салоні відкривають виставку 170 картин і скульптур. Частину грошей від продажу полотен планують перерахувати на пам'ятник співаку, киянину Олександру Вертинському.

— Ніхто не вірить, що в Києві Вертинському досі немає пам'ятника. У першій половині ХХ століття він був найпопулярнішим виконавцем. Після революції емігрував до Європи, але любив Київ. Казав: це найкраще місто на Землі, — говорить організатор виставки 56-річний Олександр Брей.

Серед картин, виставлених на продаж, — роботи Роберта Фалька, Олександра та Альберта Бенуа, Петра Левченка, Миколи Глущенка. Найдорожчий лот — "На терасі" художника Костянтина Коровіна. Його стартова ціна — $600 тис.

— Я збирав ці картини понад рік. Вів переговори зі старою професурою, — каже Олександр Брей. — Потрібно зібрати на пам'ятник мільйон гривень.

Його планують встановити на розі Андріївського узвозу і вул. Боричів Тік. Столичний скульптор 57-річний Микола Олійник представив два З0-сантиметрові макети пам'ятника. На одному співак стоїть у пальто, циліндрі та з метеликом на шиї. Другий — в образі П'єро.

— Наприкінці життя Вертинський був щасливою людиною, бо мав двох доньок, яких любив. Коли ліпив макети, я слухав його музику, — каже скульптор. — Хотіли поставити пам'ятник на вулиці Володимирській — на балконі квартири, де він жив. Та зараз там корейське посольство.

Зараз ви читаєте новину «Вертинського виліплять із бронзи за мільйон гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути