вівторок, 17 вересня 2019 05:01

У театрі Івана Франка відновили виставу про Тев'є Тевеля

Театр ім. Івана Франка в Києві відкрив 100-й ювілейний сезон.

— Дебютувала на його сцені 1951-го. Зіграла Галю в "Назарі Стодолі", — розповідає актриса 91-річна Галина Яблонська. — Маю рису — коли переповнюють емоції, нахиляюся вперед. Режисер Амвросій Бучма казав: "Граєш козачку, я тобі до коси причеплю гирю, щоб ти рівно стояла". За весь час виконала майже 200 ролей. Особливою для мене була вистава "Не судилося" за Михайлом Старицьким. Грала дівчину, яку звабив син шляхтича. За цю роль отримала звання заслуженої артистки. Сьогодні мене можна побачити в чотирьох виставах. Улюблена — "Самотня леді". Граю відому в минулому, але самотню актрису. Цей образ для мене підсумковий, використала багато власних переживань.

Першою прем'єрою сезону "франківців" стала "Поминальна молитва" за Григорієм Горіним.

Молочник Тев'є Тевель мріє видати доньок за заможних наречених, але дівчата виходять заміж за покликом серця. А в їхнє рідне село Анатівку приходить царський наказ про виселення євреїв із Київської губернії. Вперше "Поминальну молитву" з Богданом Ступкою поставили Сергій Данченко й Дмитро Чипирюк 1989 року. Богдан Сільвестрович помер 2012-го. Цього року виставу поновили, Тев'є Тевеля грає Богдан Бенюк.

— Драматургія залишилася та сама, як і художнє оформлення, мізансцени, костюми, балет. Але стосунки, нюанси психології героїв будуть інші, — каже Богдан Бенюк, 62 роки. — Спектакль піднімає класичну тему про виживання. У кожного народу є той період, коли його висилають у вигнання, а потім люди повертаються.

Головний режисер театру Дмитро Богомазов працює над інсценізацією "Украденого щастя".

1940 року постановку цього твору Івана Франка зробив засновник театру Гнат Юра, 1979-го — Сергій Данченко. Прем'єра запланована на березень.

— Буде абсолютно нова сучасна вистава, — каже Богомазов. — Ця геніальна п'єса — одна з найкращих не лише в українській, а й у світовій драматургії.

Закарпатський режисер 55-річний Атілла Віднянський від 2013 року — художній керівник Національного угорського театру в Будапешті. На сцені театру Франка його запросили поставити "Сірано де Бержерака" Едмона Ростана.

На Камерній сцені готують чотири прем'єри. 18 жовтня покажуть "Лунаса" за п'єсою Брайана Фріла. Швейцарський хореограф і режисер Томас Меттлер працюватиме над виставою "Стіна" — прем'єра 17 грудня. В квітні відбудеться прем'єра "Крум" за п'єсою Ханоха Левіна. В червні — "Трамвай "Бажання" за Теннессі Вільямсом. Наступного року один із кращих європейських режисерів литовець Оскарас Коршуновас поставить "Ревізор" Миколи Гоголя.

У травні театр ініціює проведення Міжнародного фестивалю національних театрів Європи.

Зараз ви читаєте новину «У театрі Івана Франка відновили виставу про Тев'є Тевеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути