пʼятниця, 01 червня 2012 06:30

У Каннах переміг фільм про кохання 80-річних

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Кадр із фільму румуна Крістіана Мунджіу ”За пагорбами”. У центрі героїня актриси Косміни Стратан готує обід з іншими черницями. Косміну визнали найкращою акторкою
Кадр із фільму румуна Крістіана Мунджіу ”За пагорбами”. У центрі героїня актриси Косміни Стратан готує обід з іншими черницями. Косміну визнали найкращою акторкою

65-й Каннський кінофестиваль пройшов у Франції з 16 по 27 травня. Його символом стала голлівудська акторка Мерилін Монро. Цьогоріч виповнюється 50 років від її смерті. На покази квитки не продають. Потрапити можна лише за запрошеннями.

— На 1200 місць у залі щодня на вечірні сеанси претендували сім тисяч людей. І минулого року, і цьогоріч не потрапив на фільм-переможець, — каже київський продюсер Денис Іванов, 33 роки. — Публіка в Каннах дуже відрізняється. Не говорю навіть про те, що ніхто не жує поп-корн, не розмовляє по телефону. Дуже лояльна. Рідко висловлює незадоволення фільмом. Ці глядачі люблять довго аплодувати стоячи.

Головну нагороду фестивалю — "Золоту пальмову гілку" отримав австрійський режисер 70-річний Міхаель Ханеке за стрічку "Кохання". Був переможцем фестивалю і 2009-го.

— Ця історія є ілюстрацією обіцянки, яку ми даємо молодими одне одному, — каже Міхаель Ханеке. — У молодості любов виставляють напоказ. Коли життя наближається до заходу, це почуття інше. В ньому немає краси, гламуру, але воно не стає слабшим.

Бюджет стрічки становить понад $ 9 млн. Головні ролі зіграли французи 81-річний Жан-Луї Трентіньян і 85-річна Еммануель Ріва. У 1960-ті вони були секс-символами країни. Їхні герої Жорж і Анна прожили разом усе життя. Анна втрачає пам'ять, страждає від паралічу. Спочатку Жорж наймає доглядальниць, потім залишає викладання в консерваторії і сам піклується про дружину. Чоловік не віддає кохану в будинок для літніх людей, на якому наполягає їхня доросла дочка.

Кращим виконавцем чоловічої ролі став данець Мадс Міккельсен, 46 років, за фільм "Полювання" Томаса Вінтерберґа. Актор зіграв вихователя дитячого садка, якого безпідставно звинувачують у педофілії.

— Фільм Ханеке наближається до геніального, — каже кінокритик Алік Шпилюк, 53 роки. — Тема стосується практично кожного. Усі старіють і помирають. Майже кожен стикався з показаною у фільмі ситуацією — помирали батьки або бабусі. Гра акторів — неймовірна. До того ж вони є символами цілого етапу французького кіно. Покажемо його на Одеському кінофестивалі в липні. Мадс Міккельсен зараз чи найяскравіший європейський актор. Але щодо його кандидатури можна посперечатися. Важила аура відомості актора. Дуже сподобався Дені Лаван у стрічці француза Леоса Каракса "Божественні мотори", де зіграв одразу 11 ролей. Не гіршим виглядав на екрані й головний герой стрічки киянина Сергія Лозниці "У тумані". Його зіграв білорус Володимир Свірський.

Щоб подивитися на ходу акторів червоною доріжкою, щодня гості фестивалю  займали місця на набережній Круазет за 10 год. до початку церемонії. Після 9-річної перерви на конкурсі з'явилася австралійка Ніколь Кідман, 44 роки. Грає повію у фільмі американця Лі Деніелса "Газетяр". На стрічку витратили $12,5 млн.

— Шукала небезпечний, вульгарний образ і знайшла його, — розповідає Кідман. — Моя героїня — провінційна повія. Відверто сексуальна, вульгарно нафарбована, носить білу перуку і не минає жодного чоловіка. Якось режисер пожартував: "На стиліста грошей немає,  гримуйся сама". Пішла у ванну і намазалася косметикою. Приблизно такий макіяж у мене і був.

Поза конкурсом показують стрічку, де Кідман зіграла кохану письменника Ернеста Гемінґвея.

Усі 22 фільми основної програми зняли чоловіки. Жінка-режисер здобувала перемогу в головному конкурсі фестивалю лише раз. Це була новозеландка Джейн Кемпіон зі стрічкою "Піаніно" 1993-го.

125

євро під час Каннського фестивалю коштувала хвилина інтерв'ю з голлівудським актором Бредом Піттом, 48 років. Приїхав зі стрічкою "Пограбування казино". Його менеджери витребували із журналістів за 20-хвилинну розмову понад 2 тис. євро.

 

Зараз ви читаєте новину «У Каннах переміг фільм про кохання 80-річних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути