середа, 27 червня 2012 06:30

"Спершу маю запитати — москалі в залі є?"

Автор: Фото: hutir.info
 

Чоловік із волоссям, зібраним у хвіст, на літературній сцені фестивалю "Країна мрій" у суботу налагоджує мікрофони. Розставляє стільці для музикантів гурту "Сталін унд Гітлер капут". Вони із 43-річним Антіном Мухарським представляють проект "Лагідна українізація". У ньому київський шоумен виступає під ім'ям Ореста Лютого. В образі націоналіста переспівує українською російські пісні.

Глядачі сидять перед сценою на дерев'яних лавках. Кому забракло місця, стоять позаду в кілька рядів. Музиканти з гітарою, барабаном, тубою та акордеоном налагоджують звучання інструментів.

Орест Лютий у галіфе та круглих окулярах з'являється під пісню "Вставай, страна огромная", переспівану українською. Присутні вибухають оплесками.

— Вітайте! Професор антропології Орест Лютий, — представляється артист. — Прошу не плутати мене з Антіном Мухарським. Той чоловік, що розносив "Тайд", — не я. Зараз розучимо приспів. Та спершу маю запитати — москалі в залі є? Товаріщь, ви поднімаєтє рукі. Шо ето значіт? — каже чоловіку, який махає знайомим. Під мотив "Пісні про зайців" із фільму "Діамантова рука" заводить: "А я не москаль, а я не москаль, і не буду я в армії служить".

Далі артист оголошує другу частину програми — важку. Просить батьків позакривати дітям вуха, бо в текстах багато матюків.

— Нехай бігає, — каже дружині чоловік. Їхній малюк гуляє із пряником біля сцени. — У дворі не таке почує.

Пара підспівує. Видно, що добре знають пісні артиста. Проект "Лагідна українізація" виступає з концертами по Україні з початку року.

— Дорогі браття і сестри! Тут є сестри? — питає співак. Серед глядачів викрикує  засмагла жінка в білій легкій сукні. Піднімається на сцену й обіймає Ореста Лютого. Представляється Таїсією.

— Наш концерт переходить на другой уровєнь. Таїсіє, ви коли-небудь, десь у Криму співали пісню "Владимирский централ"?

— Грєшна, — відповідає та й опускає очі.

— Покайтеся, як прийдете до церкви: "Співала, батюшка. І "Белый лебедь на пруду" і "Золотые купола" співала. "Добре, пущаються тобі гріхи. Слухайте проект "Лагідна українізація". Яка ваша улюблена українська пісня, сестро?

— "Чарівна скрипка", — відказує.

— У залі є моя мама, яка першою її виконала 1966 року. Тоді працювала в колективі "Мрія". Валєнтіна Андрєєвна, ідіть до нас, заспівайте красиво.

На сцену піднімається жінка з довгим хвилястим розпущеним волоссям. Просить слухачів допомогти і співає "Сіла птаха білокрила на тополю".

— В Антона непрофесійний вокал, для цього треба закінчити консерваторію чи училище. Він сам розуміє, що інколи його заносить у тональності, — повертається на місце у першому ряду Валентина Мухарська, 65 років. На концерті сина вона вперше. — До проекту маю неоднозначне ставлення. Ці матюки мені не до душі. Але вони тут природно звучать. Наша родина російськомовна. Ми з чоловіком народилися в Києві. Але перейшли на українську. Дітей у націоналістичному дусі не виховувала. Просто в Антона саме накипіло, як у багатьох українців.

Зараз ви читаєте новину «"Спершу маю запитати — москалі в залі є?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути