пʼятниця, 08 червня 2012 10:09

Руйнування старого Києва напередодні Євро нагадує серіал

Руйнування старого Києва напередодні Євро нагадує серіал
Олександр Бригинець розповів про найбільші культурні втрати столиці напередодні чемпіонату Європи з футболу. ФОТО: telekritika.ua

— Євро — це димова завіса, що ховає реальні плани влади, — вважає голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, 50 років. Він розповів про найбільші культурні втрати столиці напередодні чемпіонату Європи з футболу.

— Якби не Євро, більше б людей вийшли протестувати проти ремонтних робіт на Андріївському узвозі. А так думають: "Ну, це ж для Євро. Це престиж держави". А план влади був один — прокласти на Узвозі нові комунікації, щоб розпочати будівництво. Не встигли зарити ці труби, як почали зносити будинки для ахметовського торгового центру. Це зупинили завдяки тому, що піднялася громада. Але жодних нових юридичних рішень не прийняли. Тому будівництво тут може початися хоч завтра. Зараз ці роботи не ведуть, щоб напередодні виборів не псувати рейтинг Партії регіонів.

Нещодавно активісти зайняли внутрішнє подвір'я Гостинного двору. Виступають проти перетворення пам'ятки на торговельний центр. Як їхні дії можуть вплинути?

— Протести можуть дуже змінити ситуацію. Людину, яка виступає за свої шкурні інтереси, можна купити. Дати гречку і пільги, сказати: "Тепер голосуй за мене". Захисники Гостинного двору вийшли не тому, що вони члени політичної партії або не мають чого їсти. Протестують не проти малих пільг і не проти зменшення податків. Ці люди викликають повагу, бо виступають тільки в інтересах міста. З ними владі боротися найважче.

Що киянам вдалося відвоювати?

— Ми влаштовували акції протесту за порятунок "Замку Барона" біля Золотих Воріт. Його не знищили, але він так і стоїть напівзруйнований. Із Пейзажною алеєю складається враження, що громада її відстояла. Але там у будь-який момент можуть почати будувати. Бо ніяких документів, що юридично забороняють забудову, не підписано. Просто вирішили зараз припинити. А як народ стихне, почнуть.

Чому влада не боїться, що знищення пам'яток понизить її рейтинг?

— Скандали з продажем або знищенням культурної та історичної спадщини з'являються щодня. Якщо влада цього не боїться, це свідчить, що ніяких виборів мера найближчі роки у Києві не передбачається. Після відставки Черновецького є юридична підстава відкинути вибори до 2015 року. Вони думають, що до того часу народ про це забуде і знову за них проголосує. Руйнування старого Києва зараз нагадує серіал. В усіх куточках України до мене підходять і запитують: "Як там Андріївський узвіз?". Багато-хто ніколи не був на узвозі. Але їм це болить.

Які скандали, окрім руйнування Андріївського узвозу, були найгучнішими?

— Виселення з Будинку Петра І фонду археологічної колекції музею історії Києва. Це зробили, щоб до Євро відкрити музей з експозицією "Будинок Петра I у літописі київської благодійності". Фонд виселили, але ніхто ніякого музею не відкриває. Два гектари землі украли в Київської фортеці під час підготовки до Євро, щоб побудувати парковку. Стадіон "Олімпійський" розгорнув свої роботи на території музею, знищив його вали і пошкодив будівлю. Також нещодавно продали половину Музично-драматичного театру для дітей та юнацтва на Подолі.

40

осіб опинилося за завареними воротами внутрішнього подвір'я столичного Гостинного двору. Активісти виступали проти перетворення будівлі на торговельний центр. 1 червня ворота заварили ззовні представники забудовника.

 

Зараз ви читаєте новину «Руйнування старого Києва напередодні Євро нагадує серіал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути