пʼятниця, 01 лютого 2013 00:15

Першу роль Ступки виконає його онук

Першу роль Ступки виконає його онук

— Спектакль присвятили не пам'яті Богдана Ступки, а самому Богдану Сильвестровичу, бо він досі з нами, — каже київський режисер Валентин Козьменко-Делінде, 61 рік. 2 лютого в київському театрі ім. Франка відбудеться прем'єра вистави "Чайка" за п'єсою російського драматурга Антона Чехова.

— Навесні минулого року він мені зателефонував: "Давай зробимо нашу "Чайку"? — продовжує режисер. — фНа другий день уже був наказ по театру, і ми приступили до репетицій. Ми з ним тоді були щиро впевнені, що восени він вийде на сцену в прем'єрі. Ступка навіть говорив: "Яка гарна роль, я можу її грати в колясці".

Богдан Сильвестрович мав зіграти Петра Соріна — літнього чиновника у відставці. У його маєтку відбувається дія п'єси. Актор помер 22 липня на 71-му році життя від серцевого нападу. Доти кілька років боровся з раком кісток.

— Починали ми працювати над виставою ще в театрі, — каже режисер. — А потім я приїжджав до нього в лікарню. Ми каталися садом, жартували, проговорювали сцени. Ступка сподівався, що переможе хворобу. Після 1,5-годинних репетицій Богдан Сильвестрович попросив відвезти його в палату. Одного разу дорогою назад я спеціально провіз його біля каплиці. Він зняв капелюх, перехрестився і сказав словами свого героя Соріна: "І в 60 років жити хочеться". Це прозвучало азартно і сумно.

Для Валентина Козьменка-Делінде це не перша постановка Чехова.

— Колись у Москві ми вже готували зі Ступкою "Чайку" на базі МХАТу. Богдан Сильвестрович мав грати лікаря, Людмила Гурченко — актрису. Репетиції проходили чудово. Ступка з Гурченко тоді підготували більше половини спектаклю. Але все зупинилося через деякі організаційні моменти. Більше до спектаклю вже не поверталися, бо таку команду знову зібрати складно. У театрі Франка, на щастя, є всі чеховські типи.

Роль Треплєва з "Чайки" — одна з перших у кар'єрі Богдана Ступки взагалі. Виконував її у львівському театрі ім. Заньковецької. У театрі Франка цього персонажа втілить онук актора Дмитро. Богдана Ступку на сцені замінить у ролі Соріна київський актор Лесь Задніпровський.

Зараз ви читаєте новину «Першу роль Ступки виконає його онук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути