Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2010 00:00

Одеський кінофестиваль запізнився на 22 роки
5

Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко (в центрі) розмовляє із колишньою головою Держкомітету з питань регуляторної політики і підприємництва Олександрою Кужель на відкритті заходу в Одеському оперному театрі у п’ятницю, 16 липня.
Фото: фото з сайта www.oiff.com.ua
Російському актору Володимиру Машкову в Одеському оперному театрі вручили нагороду ”За внесок у культурне життя Одеси”
Американський актор Рутгер Гавер спілкується з одеситами на червоній доріжці перед початком церемонії відкриття кінофестивалю
Актриса Ольга Сумська йде під руку з чоловіком Віталієм Борисюком. Ліворуч — донька Ольги від першого шлюбу Антоніна Паперна
Французький актор Жерар Депардьє із загіпсованою ногою розмовляє по мобільному в одній із французьких лікарень

16 липня в Одесі стартував міжнародний кінофестиваль. Його організувала дружина віце-прем"єра Сергія Тігіпка — Вікторія, 36 років.

— Ми вирішили зробити з Одеси українські Канни, — каже вона. — Фестиваль проходить на березі Чорного моря у пік сезону, тому плануємо прийняти більш як 40 тисяч гостей.

Біля червоної доріжки поряд з оперним театром зібралися дві сотні людей. Вони знімають на телефони та фотоапарати акторів, які приїхали на відкриття.

— Не пам"ятаю такого у нашому місті, — розповідає одесит 50-річний Олексій Лагода. — На Одеській кіностудії знімали найкращі радянські фільми. Тепер ніхто не знає, що там робиться. Про Одесу згадують тільки як про портове місто, а тут живуть справжні кіномани. Кажуть, кінофестиваль проспонсорував чоловік організаторки Сергій Тігіпко. Мені байдуже, хто дає на це гроші. Головне, щоби фільми показували і світові зірки приїжджали. Цей захід запізнився на 22 роки. Перший Одеський кінофестиваль був 1988-го. Мали приїхати 70 акторів і режисерів, прибули вісім. Тиждень дивилися старі фільми у відсирілих приміщеннях. Наступного року програму провалили, бо не приїхав ніхто.

Олексій просить автограф в американського актора 66-річного Рутгера Гавера. Він увійшов до складу журі.

— Раніше я нічого не знав про Україну, крім дурниць, які говорять по телебаченню, — говорить артист. — Мені до вподоби такі заходи. Мрію одного разу відвідати гарний фестиваль не як зірка, а як глядач. Хоч дивитися кіно не люблю. У мене багато інших корисних справ. Сучасній кінорежисурі бракує фільмів із яйцями. В тому розумінні, що режисура повинна бути дуже крутою, як варене яйце.

За ним білим "мерседесом" під"їжджає російський актор Володимир Машков, 46 років. На кінофестивалі він презентує новий фільм "Край".

— Для мене це була одна з найскладніших картин. Я там і тонув, і горів, і водив паровоз. У мене дід керував такою махіною. Паровоз — це ж жива істота. Його потрібно не просто, як чайник, залити водою. З ним треба працювати, і тоді він починає дихати, жити по-своєму. Коли ми підійшли до цієї махіни, машиніст привітав нас так: "Ласкаво просимо до пекла!" Було так спекотно, що під час зйомок ми посмажили яєшню на лопаті. Неймовірно смачна страва. Засовуєш лопату із сирими яйцями в паровозну топку, там градусів 400, не менше. Пару секунд — і готово.

За тиждень показали 16 стрічок з Італії, Іспанії, Німеччини, Франції і Перу. Переможця назвуть у день закриття 24 липня. Йому вручать $15 тис. та статуетку "Золотий Дюк". Її пожертвував режисер Юрій Мамін, який 1988-го отримав цей приз із рук Марчелло Мастроянні за свій фільм "Фонтан".

Квитки на покази коштують 50 грн. Абонемент на весь фестиваль і майстер-класи — 1 тис. грн. В Інтернеті перепустки продають по 300 грн.

На перегляд української картини "Пістолет Страдіварі" прийшли півсотні глядачів. Актор Олексій Горбунов приїхав напідпитку. Виправдовувався, що за день до показу посварився з дружиною.

— Назвати комедію "Пістолет Страдіварі" шедевром важко, але те, що конкурс не обійшовся без української стрічки, вже добре, — розказує після показу. — На закриття фестивалю обіцяють привезти Сільвестра Сталлоне. Начебто його прадід жив в Одесі. В архіві я не знайшов жодного одесита з таким прізвищем. То все маячня. Але Сталлоне побачити хочеться.

Двоє людей зламали ноги

Під час відкриття фестивалю організатори загубили ключі від Одеського оперного театру.

— Один робітник сказав, що так нечиста сила шуткує, — говорить Вікторія Тігіпко. — Це якась містика, але ключі ми знайшли лише після того, як прочитали молитву.

На відкритті чекали на французького актора Жерара Депардьє, 61 рік. Той не зміг приїхати, бо впав із мотоцикла і зламав ногу. На фестивалі показували картину "Мамонт" за його участю.

Щоби побачити Депардьє, в Одесу з"їхалося багато людей. На знак вибачення актор записав відеозвернення до учасників кінофестивалю. У ньому пообіцяв приїхати цієї осені. На одному з майстер-класів для молодих кінорежисерів зламав ногу монтажер.

Зараз ви читаєте новину «Одеський кінофестиваль запізнився на 22 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути