вівторок, 27 лютого 2018 00:30

Новий фільм Сергія Лозниці протилежний його стрічці "Майдан"

Новий фільм Сергія Лозниці протилежний його стрічці "Майдан"
Фільм "День перемоги" українського режисера Сергія Лозниці показали на Берлінале Фото: CutInsight

Два собаки породи вельштер'єр тягнуть центром Берліна візок із червоними прапорами й портретом Сталіна. На грудях тварин — значки "Новороссия". Це один з епізодів документального фільму "День перемоги" українського режисера Сергія Лозниці, 53 роки.

Стрічку показали в програмі "Форум" Берлінського кінофестивалю.

Дія відбувається 9 травня 2017 року в радянському меморіальному комплексі на території Трептов-парку в столиці Німеччини.

— Для європейців День Перемоги над нацизмом — 8 травня, — каже кінокритик Дмитро Десятерик, 54 роки. — Вихідці з колишнього СРСР біля пам'ятника воїнам Радянської Армії у Трептов-парку збираються наступного дня. Камера фіксує учасників святкування. Це московські байкери "Нічні вовки" у шкірянках із георгіївськими стрічками, російські туристи у футболках із портретами Путіна, колоритні вихідці з інших радянських республік, німецькі ліві, малюки в одностроях піхотинців Великої вітчизняної. На екрані відбувається якийсь дикий варварський карнавал. Там перемішано все. Пари весело танцюють вальси під траурні пісні. Люди складають квіти на вівтар. Це дійство нагадує дохристиянські культи з масовими принесеннями жертв. Тільки замість язичницького бога — віра у велику перемогу. Про її причини, наслідки, реальний масштаб жертв Другої світової ці люди нічого не знають. І, судячи з усього, знати не хочуть. Дійство таке масове, бо в лише у Берліні живуть понад 200 тисяч російськомовних. І в багатьох із них є сантименти за Днем Перемоги. Я знаю одну пані, яка ходила в той парк на 9 травня. Причому вона антисталінських та антипутінських переконань. Цей день важливий для багатьох. Зокрема, й для тих, хто нинішню політику Росії не підтримує. У фільмі є кадри, коли чоловік з георгіївською стрічкою фотографується з синьо-жовтим прапором. І жодного розриву шаблону немає.

"День перемоги" за формою подібний до однієї з попередніх робіт режисера — "Майдан". Хоча фільми діаметрально протилежні. У "Майдані" Лозниця показує, як повсталий народ сам пише свою історію. У "День перемоги" він показує, як люди всіляко уникають правди. Фальсифікують історію, підмінюють її ідеологією, пропагандою та порожніми ритуалами.

На прем'єру своєї стрічки Сергій Лозниця приїхати не зміг. В Кривому Розі на Дніпропетровщині знімає ігровий фільм "Донбас" про збройний конфлікт на сході України.

Зараз ви читаєте новину «Новий фільм Сергія Лозниці протилежний його стрічці "Майдан"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути