пʼятниця, 17 грудня 2010 04:30

Матіос і Шкляр роздаватимуть автографи

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Майстриня з міста Вишгород під Києвом Олена Кольвах тримає ляльку-мотанку в українському вбранні
Майстриня з міста Вишгород під Києвом Олена Кольвах тримає ляльку-мотанку в українському вбранні

23 грудня у столичному експоцентрі "Спортивний" відкриється виставка "Книжковий Миколай". Триватиме три дні. Нові книжки покажуть понад 100 видавництв.

— Виставку перед новорічними святами проводитимемо вдруге, — розповідає видавець Дмитро Капранов, 43 роки. — Торік вона була вимушеною. Провели її замість осінньої виставки, яку скасували через епідемію грипу.

Розповідає, що на виставці назвуть переможців Всеукраїнського рейтингу "Книжка року-2010". Дає слово його президенту 55-річному Костянтину Родику.

— У короткі списки нашого рейтингу потрапило 77 видань. Відвідувачі їх легко побачать на прилавках, бо на кожному буде наліпка. У всьому світі книжки з наліпками продаються у чотири-шість разів краще за звичайні. В перший день виставки проведемо автограф-сесію авторів книжок, які ввійшли до списку. Будуть Марія Матіос, Василь Шкляр, Юрій Макаров, Лесь Подерв'янський, Леся Воронина. Наступного дня назвемо ім'я переможця. Думаю, ним стане Оксана Забужко, Валерій Шевчук або Сергій Жадан.

Майстриня Клавдієвської фабрики ялинкових прикрас 30-річна Олена Луньова розписуватиме ялинкові прикраси. Дмитро Капранов просить її розмалювати кулю для книжкового ярмарку. За 5 хв. Олена показує кулю. На ній — заєць у шапці Діда Мороза та напис "Книжковий Миколай".

Капранов хвалить роботу:

— На виставці Олена робитиме іменні іграшки. Така прикраса стане чудовим подарунком не тільки для дорослого, а й для дитини.

Вишгородська майстриня Олена Кольвах учитиме відвідувачів робити ляльки-мотанки.

— Діти дуже радіють іграшкам, які роблять своїми руками, — каже вона. — Їх можуть виготовляти навіть 4-річні. Як починаю з ними працювати, кажу: "Ми — українці, ми — велика нація, великий народ. Ми багато втратили. Якщо відродимо, згадаємо, ви отримаєте силу жити на цій землі".

Кладе кавалок вати на шматок тканини, зверху щільно обмотує червоною ниткою. Відриває нитку, вузлика не в'яже. Зверху кладе кілька льняних ниток, запинає. Замотує картатою тканиною та перев'язує рожевою стрічкою.

— Така лялька ніколи не поламається. Якщо й розпадеться, її легко можна знову скласти.

Зараз ви читаєте новину «Матіос і Шкляр роздаватимуть автографи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути