вівторок, 05 липня 2011 06:15

Ліна Костенко дивилася "Відкриту ніч" по телевізору

Автор: фото з сайта www.facebook.com
  Кадр з фільму Олега Борщевського ”Рука”. Актриса Оксана Вороніна грає жінку, яка знайшла в парку чоловічу руку і забрала її додому. Стрічка розповідає про розвиток їхніх романтичних стосунків. Її демонстрували в Києві на кінофестивалі ”Відкрита ніч”
Кадр з фільму Олега Борщевського ”Рука”. Актриса Оксана Вороніна грає жінку, яка знайшла в парку чоловічу руку і забрала її додому. Стрічка розповідає про розвиток їхніх романтичних стосунків. Її демонстрували в Києві на кінофестивалі ”Відкрита ніч”

30 червня в столичному Будинку кіно нагороджують переможців кінофестивалю "Відкрита ніч. 15-й дубль". Прийшли із 30 людей — переважно учасники конкурсу. Цьогоріч він пройшов у музеї просто неба "Мамаєва Слобода" в ніч на 26 червня. Уперше покази відбулися одночасно в шести містах.

— Дякую тим, хто прийшов, — говорить режисер 64-річний Михайло Іллєнко. Через зливу на показі теж було небагато глядачів. Така була картина: екран, а перед ним парасольки. "Відкриту ніч" транслювали в ефірі одного з телеканалів. Мені телефонували чимало людей, які дивилися його по телевізору. Один дзвінок був дуже цікавий — від Ліни Костенко. Виявляється, вона подивилася повністю фестиваль. Довго розказувала свої враження ледь не про кожен фільм. Не було жодного, про який би вона сказала: "Михайле, ну нащо оцей взяли?".

Ювілейний 15-й фестиваль присвятили пам'яті режисера Юрія Іллєнка. У залі сидить його вдова, актриса 59-річна Людмила Єфименко. Після смерті чоловіка очолила журі.

— Я багато разів дивилася конкурсні програми, коли Юра був головою журі. Тоді була проблема кого відзначити, а зараз — із кого вибрати. Бо такі були цікаві роботи, що ми більшу частину часу сперечалися, яка краща, — каже Єфименко.

Цього разу головний приз не присудили жодній стрічці. Старший син Юрія Іллєнка Пилип нагороджує переможців. Вручає "кінохлопавки", камери, фотоапарати та книжки. Тричі за призами виходить режисер-дебютант 37-річний Олег Борщевський. Його 10-хвилинний фільм "Рука" переміг у трьох номінаціях.

— Фільм зняв торік у Києві, усього за три дні, — каже режисер. — Жінка в парку натрапляє на безхазяйну живу руку і намагається знайти з нею щастя. Ця рука — метафора чоловіка. У нас було півтора персонажі — героїня Оксана Вороніна та Борислав Борисенко, який зіграв руку. Він свого часу працював лялькарем, тому йому все це легко далося. Борислав рукою грав ніжність, пристрасть, насилля і зраду.

Діалогів у кіно немає, лише музичний супровід.

— Хотіли зробити інтернаціональне кіно, щоб його розуміли в інших країнах, — продовжує Борщевський. — Нещодавно брали участь у каліфорнійському фестивалі, але не перемогли. Також фільм увійшов до альманаху короткометражок "Закохані в Київ". Його показуватимуть на Одеському кінофестивалі. Якщо сподобається нашим прокатникам, восени збірка може з'явитися в кінотеатрах.

Бюджет стрічки "Рука" — $1 тис.

— Можна знімати і за 100 доларів. Актори та знімальна група працювали безкоштовно. Ще довелося зробити 10 картонних коробок, в яких була рука. Вони весь час псувалися — розлазилися, м'ялися. Це й усі витрати.

Зараз ви читаєте новину «Ліна Костенко дивилася "Відкриту ніч" по телевізору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути