Ексклюзиви
понеділок, 19 січня 2009 17:05

Костенко пише "записки з божевільні"

Автор: фото: УНІАН
  Поетеса Ліна Костенко (ліворуч) разом із онучкою Ярославою-Франческою (в центрі) прийшла на презентацію книжки своєї доньки Оксани Пахльовської ”Ave, Europa!”
Поетеса Ліна Костенко (ліворуч) разом із онучкою Ярославою-Франческою (в центрі) прийшла на презентацію книжки своєї доньки Оксани Пахльовської ”Ave, Europa!”

15 січня в Українському домі в Києві Оксана Пахльовська, 52 роки, презентувала книжку "Ave, Europa!". Вона — донька 78-річної поетеси Ліни Костенко.

— Це оцінка розвитку нашої держави за 20 років, — каже Пахльовська. — Хочу допомогти Укра їні інтегруватися в Європу. З латинської ave — вітання. Грецькою цей вигук означає прощання і навіть смерть. Україна має визначитися, яким шляхом іти.

Із 1989-го Пахльовська завідує кафедрою українознавства в Римському університеті "Ла Сап"єнца".

— Італійські студенти вірші Шевченка в мене декламують. Вони закохані в Україну. Але їхня любов минає, бо не мають грошей приїхати сюди. Їдуть до Польщі чи Росії — там платять стипендію по тисячі євро на місяць, дають житло, дбають про харчування.

— В Україні на культуру грошей немає, — додає Ліна Костенко. — Мої нові книжки видавати не хочуть — кажуть, коштів бракує. Я щодня потрохи пишу нотатки з нашого "сумашедшого дому".

Ліна Василівна виходить на сцену, вітає доньку. Дякує, що "природа на ній не відпочила". Червоними трояндами похльоскує кілька відеокамер, спрямованих на неї.

— Мама часто мене сварила за надто критичні статті, — веде далі Пахльовська. — Докоряла, що в одній я прирівняла Україну до вигаданої республіки Банани. Я вирішила з мамою не лаятися і зняла її з друку.

У другому ряду сидить донька Пахльовської — 17-річна Ярослава-Франческа. Вона прилетіла з Рима. Українською дівчина розмовляє з італійським акцентом. Розказує, що до Києва приїздить двічі на рік — улітку та взимку:

— З бабусею зідзвонюємося щотижня. Вона мене Славусею називає, а друзі й тато — Злавузею. У італійців немає "с", а "Ярослава" їм ніколи не вимовити. Тато зараз на морі, відпочиває неподалік Мілана.

Ярослава навчається в ліцеї у Римі. Говорить, італійською володіє краще. Вивчає англійську, французьку, латину і грецьку:

— Через два роки закінчу ліцей. Хочу продовжити навчання в Англії. Можливо, буду письменницею. Із 6 років пишу романи італійською мовою, а українською — вірші.

Книжку "Ave, Europa!" видало видавництво "Пульсари". Тираж 5 тис., ціна 70 грн. 200 примірників купило Міносвіти для бібліотек Харкова, Донецька, Криму.

Зараз ви читаєте новину «Костенко пише "записки з божевільні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути