Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 05:16

"Комедія "Мої думки тихі" сумна, як саме життя"

17 сторінок тексту про все неприємне й гидке, що колись говорив своїй матері, записав режисер 27-річний Антоніо Лукіч. Це стало основою сценарію комедії "Мої думки тихі". Вийшла у прокат 16 січня.

Звукорежисер 25-річний Вадим отримує замовлення записати на Закарпатті голоси українських тварин і птахів для канадського виробника відеоігор. За гарно зроблену роботу отримає шанс виїхати за кордон. Аби поспілкуватися із сином, у відрядження з ним вирушає мати, за сюжетом.

– Схоже, в українське кіно нарешті прийшло нове покоління, підтримане легкою рукою Ірми Вітовської (виконала роль матері. – ГПУ), – каже письменниця Оксана Забужко, 59 років. – Уже не з прошивкою московського серіального конвеєра в мозку, а з живим чуттям і потребою власної мови. Ніжна, щира, тонко виписана стрічка. Швидше сумна, ніж кумедна, як і саме життя. І без жодної ноти фальші.

Також у прокаті йде фільм "Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке". Режисер 37-річний Михайло Костров зняв стрічку за мотивами казки Сашка Лірника.

Козак Семен приїжджає до ­родини напередодні Різдва. Його батька, який заблукав у лісі, рятує чорт. В обмін на це біс забирає сина до пекла, де немає жодного козака. Після смерті їм відпускають усі гріхи, бо ­полягли за свою землю. Нечистий закладається зі Святим Петром, що йому вдасться втримати Семена до Різдва. Якщо виграє, може знищити весь козацький рід. ­Хлопець починає наводити ­порядки в чортовій хаті, ­виховувати із дітей козаків, за ­сюжетом.

– Лірник розповідав, що ще до війни стрічку хотіли зняти в Росії, але він відмовився, щоб не зробили шароварщину. Фільм вийшов не рівня кліпу Михайла Поплавського "Сало", але не набагато краще телевізійного мюзиклу "Вечори на хуторі біля Диканьки", – говорить письменник Остап Українець, 25 років. – Костюми тут намагалися робити по-багатому, але місцями видно, що пошиті трохи не зі штор. На жінках – конкретно російські хустки. На столах – помідори. Шаровари не просто широкі, а ще й зі стразами. Половина жартів у картині – совкові анекдоти про тещу. У фіналі на Січ сунуть польське, турецьке і російське війська, тому що чорт вселився у правителів і змусив їх оголосити війну козакам. Тобто 300 років української історії не мають нічого спільного з амбіціями державців, із запереченням самої України як явища. Такий центральний посил у дитячому фільмі.

Зараз ви читаєте новину «"Комедія "Мої думки тихі" сумна, як саме життя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути