Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2018 07:15

Щовересня виходить новий роман Винничука

Щовересня виходить новий роман Винничука
Юрій Винничук користується попитом серед читачів. Фото: yakaboo.ua

— Ліцензування книжок із Росії — це політична гра, — каже директор харківського видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький, 50 років, в інтерв'ю виданню "Апостроф".

— Як такої заборони на ввезення не існує. Достатньо зареєструвати книжки в Держтелерадіо. Вже отримали дозволи на 5 тисяч найменувань. Ці видання потрапили на полиці магазинів. Російські новинки як продавалися, так і продаються в Україні. Побільшало контрабанди. За офіційними даними, обсяги ввезення російських книжок скоротилися вдесятеро. Реально — вдвічі.

Зросла кількість філій російських видавництв в Україні. Сплачують податки на нашій території. Більшість книжкових ринків у світі є монопольними. Англійський видавець не може просто привезти свою продукцію в США і там її продавати. Це дві різні правові та ринкові зони. Йому потрібно відкрити в Америці філію, зареєструвати авторські права. Існує 17 іспаномовних ринків — за кількістю країн, де розмовляють іспанською.

Торік на український книжковий ринок суттєво вплинула тенденція видавців купувати права на зарубіжні бестселери.

— Це та частина ринку, що завжди традиційно тут належала російським видавництвам. Для українських тільки формується, — продовжує Красовицький. — Підозрюю, велика кількість видань, що одночасно з'явилися на ринку, швидше за все, за півроку-рік призведе до колапсу в цій частині. І видавництвам доведеться трохи обмежити себе в апетитах щодо перекладу іноземної літератури українською.

Серед найпопулярніших вітчизняних авторів, яких видає "Фоліо", Красовицький називає Юрія Винничука.

— Кожної його нової книжки продається не менше 10 тисяч примірників за перший рік. Щовересня виходить новий роман Винничука. 2017-го "Лютеція" одразу стала дуже популярною.

З нехудожньої літератури попереду три видання. Це збірка "Добробати" колективу авторів, які написали історію українських добровольців. Також книга журналістки Наталії Влащенко "Крадіжка, або Біле сонце Криму". І монографія директора Національного інституту стратегічних досліджень Володимира Горбуліна "Світова гібридна війна".

Зараз ви читаєте новину «Щовересня виходить новий роман Винничука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути