Ексклюзиви
середа, 27 грудня 2017 05:46

Видавці бояться оповідань

Видавці бояться оповідань
Переможцем стала новела "Фелішберто" 29-річного Назарія Заноза. Фото: Сергій Старостенко

— Щоби написати роман, треба вчитися саме на короткій прозі, — каже авторка проекту "Новела по-українськи" Олена Павлова, 31 рік.

У київській книгарні "Смолоскип" відбулося нагородження конкурсу "Новела по-українськи" від журналу "Країна". Проводять його з 2013-го. Цьогоріч дія твору мала відбуватися в сучасному українському місті. Організатори отримали понад 300 текстів.

— Більшість новел не відповідають жанру. Немає сюжетів, несподіваної кінцівки, динамічного розвитку. Учасники плутають новелу з оповіданням. Однак журі читали тексти анонімно. Якби було підписано відомим автором, казали б: "Текст чудовий". Наприклад, у Жадана часто взагалі немає фіналу. Може це дозволити собі, тому що він бренд. Але наші учасники мають не гірші тексти, — продовжує Олена Павлова.

— Цього року були сильні роботи про війну на Донбасі. Наприклад, друге місце отримала новела "Бумеранг". Лариса ходить до церкви московського патріархату. Її син Юрій пішов на війну в Донбасі. Коли хлопця вбиває снайпер, священик відмовляється відспівувати. Каже, що "таким немає місця в раю. Молитва його не врятує".

Коротку прозу видають лише журнали. Видавці досі бояться новел та оповідань. Постійно кажуть, що в нас немає якісної літератури. Але шукати авторів — це велика робота. Видавництва чекають, доки принесуть геніальний роман.

Переможцем стала новела "Фелішберто" 29-річного Назарія Заноза із міста Теребовля на Тернопільщині. Отримав 5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Видавці бояться оповідань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути