Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2012 00:00

Героїня фільму навчила німців гнати самогон

У головному конкурсі кінофестивалю "Молодість" змагатиметься стрічка "Істальгія" 29-річної режисерки Дар'ї Онищенко. Бюджет картини — 700 тис. євро. Зняли її у співпраці з Німеччиною та Сербією. У фільмі йдеться про українців і сербів, які живуть самітниками в Німеччині. Фестиваль "Молодість" триватиме 20 — 28 жовтня у Києві.

Чому обрали тему міграції?

— Фільм не стільки про неї, скільки про любов. До жінки, батьківщини, дітей та батьків, — розповідає Дар'я Онищенко. Режисерка зараз у Німеччині, спілкуємося за допомогою інтернету. — Я народилася й виросла у Києві, але через відсутність якісної кіноосвіти виїхала на навчання до німецького Мюнхена. Вийшла заміж. Дуже сумую за Україною, але поки що повернутися не можу. Няня моєї дитини стала прототипом героїні Руслани. Вона приїхала до Німеччини, вийшла заміж, а чоловік помер. Повернутися не може — нема куди. У фільмі мала бути сцена, де Руслана варить самогон. То вона приносила на зйомки свій самогонний апарат і ретельно вчила нашого художника-німця його гнати.

Зйомки проходили в Києві, Мюнхені й Белграді. Де саме знімали у столиці?

— Декілька сцен — у Гідропарку. Заради вдалих кадрів пофарбували, відремонтували та запустили дитячу залізницю. Отак команда "Істальгії" виконувала роботу місцевих комунальників. З організацією зйомок проблем не було. Наші партнери з Німеччини, де педантичність є нормою життя, звикли все готувати заздалегідь. Нічого не робилося в останню мить. Нам усі йшли назустріч. Навіть у метро, де складно отримати дозвіл на зйомку, все чудово відбулося. У Белграді, наприклад, познайомилися з власником ресторану. Він усю знімальну групу пригостив справжньою сербською ракією (балканський алкогольний напій. — "ГПУ"). У нас був старший актор з України. Йому за 70, за кордоном ніколи не був. А тут він у перший же знімальний ранок у Сербії потрапив на оце безкоштовне пригощання. Український дідусь важко потім переносив наслідки сербської гостинності.

Над фільмом працювали спеціалісти з чотирьох країн. Як розумілися на майданчику?

— Спільну мову знаходили на диво легко. Робочою була англійська, а от з акторами доводилося спілкуватися тією мовою, яку кожен із них розумів. Герої фільму говорять українською, російською, сербською та німецькою.

Зараз ви читаєте новину «Героїня фільму навчила німців гнати самогон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути