пʼятниця, 23 вересня 2011 07:47

"Джаз помер у 1960-х, рок — у 1950-х"

Автор: фото: АРІНА КАНТОНІСТОВА
  Німецький музикант Карл Фріерсон виступає на ”Джаз Коктебелі” вшосте. Наступного року планує приїхати як гість. Хоче  одружитися з українкою
Німецький музикант Карл Фріерсон виступає на ”Джаз Коктебелі” вшосте. Наступного року планує приїхати як гість. Хоче одружитися з українкою

Семитисячний натовп біля головної сцени "Ню джаз" ледь стримують охоронці на двох пропускних пунктах. Початок концерту в суботу ввечері затягують на годину. На сцені закінчує підготовку російський співак 57-річний Борис Гребенщиков із гуртом "Акваріум". Звук то зникає, то занадто гучний, то рипить. Артист помітно нервує.

Охоронці виганяють із території оголених жінок, які були на концерті вдень. Сцену встановили на території нудистського пляжу "Юнге".

— Вагався чи їхати на фестиваль, бо люблю грати в закритому приміщенні, — каже співак. — Там легше створити потрібний нам звук і атмосферу. Це буде для нас експеримент. Узагалі джаз помер у середині 1960-х, рок перестав існувати в 1950-х. Як би не називали сучасну музику — це вже не джаз. Цьому ще немає назви. Вона з'явиться пізніше. Коли починали грати джаз, також не знали як воно називається.

Ворота відчиняють. За 1,5 хв. глядачі розсаджуються на кращих місцях. На сцену виходить литовська співачка 23-річна Аліна Орлова. Перед концертом п'є подвійне еспресо в одному з ресторанів на березі моря й курить самокрутки з тютюну. Неподалік їсть Гребенщиков.

— Пісні до мого першого альбому писала роками, — розказує Орлова. — Його було легко зібрати. А от із другим мучилася. Це вже було як обов'язок. Півроку плакала, але зробила. Урешті викинула його і написала наступний. Так би мала вже чотири альбоми, а не три.

Виконує на "біс" свою версію пісні "Утомленное солнце". Хлопець у першому ряді з напівпорожньою пляшкою червоного вина плаче.

За кулісами лідер санкт-петербурзького гурту "Білліз бенд" 35-річний Біллі Новік роздає помідори. Він неголений, у заляпаній кавою футболці, джинсах, кедах і капелюсі. На сцену вдягає неправильно застібнуту сорочку й краватку.

— Щетина — тому що лінь голитися, капелюх — бо лінь щодня мити голову, — говорить Біллі Новік. — Коли приїжджаємо на південь, обов'язково влаштовуємо помідорну вечірку. Один наш друг переїхав до Пітера, місяць прожив і втік. Питав: "Ну як ви тут можете жити?". Останній його аргумент був: "Тут навіть помідори водянисті". Із Пітера немає жодного веселого гурту. Тут постійний депресивний стан, а погода схожа на лондонську. Пітер для російської музики те саме, що й Лондон для британської.

Свою музику артисти називають "романтичним алкоджазом". У пісні "Немного смерти, немного любви" співає про ранок із похмілля. Чоловіки кричать: "Я люблю тебе, Біллі!".

На фестивалі також мав виступити автор музики до фільму "П'ятий елемент" француз Ерік Серра. Його терміново прооперували перед відльотом у Крим. Серра хворіє на рак. Його замінив лідер німецького гурту "Де фазз" 43-річний Карл Фріерсон. Він на фестивалі вшосте.

— Боюся, що мене тут уже не дуже раді бачити. Наступного року візьму відпустку й приїду на фестиваль як гість. Люблю Коктебель.

Серра пообіцяв бути наступного року. Також організатори планують привезти британські гурти "Портісхед" і "М'юз".

 

278 разів охоронець фестивалю пояснив відвідувачам як пройти до туалету. Охороняв кабінки, якими можна було користуватися тільки артистам та організаторам. На території фестивалю туалет був платний — 2 грн. За вбиральні відповідала міська влада. Сказали, що в них єдина політика — 2 грн по всьому містечку. Збиралися черги до 50 людей. Уночі гості фестивалю справляли потреби в море.

 

Зараз ви читаєте новину «"Джаз помер у 1960-х, рок — у 1950-х"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути