вівторок, 28 травня 2013 05:15

"Без нещасливої любові літератури не було б"

Автор: фото: Олкесандр Заклецький
  Скульптуру ”Бабка з кравчучкою” Ганни Кисельової розмістили на початку книжкової виставки, що триває до 1 червня у столичному ”Мистецькому Арсеналі”
Скульптуру ”Бабка з кравчучкою” Ганни Кисельової розмістили на початку книжкової виставки, що триває до 1 червня у столичному ”Мистецькому Арсеналі”

72 хв. польський письменник 58-річний Януш Вишневський роздає автографи у столичному Мистецькому Арсеналі. Він — почесний гість ІІІ Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал", що розпочався 24 травня. У черзі до автора романів "Самотність у мережі", "Коханка", "Бікіні" стоять переважно молоді жінки.

— Я перший польський письменник, який вказав на обкладинці свою електронну адресу. Читачі закидають мене листами. 85 відсотків з них — від жінок. Радий, що мене читають більше вони, ніж чоловіки. У літературному плані жінок важче задовольнити. Обожнюють читати про емоції. Я ж пишу про любов, здебільшого, нещасливу. Без нещасливого кохання літератури не існувало б взагалі.

26 років Януш Вишневський живе в Німеччині. Його книги можна купити у 16 країнах світу.

— Зробив усе можливе, щоб моїх книжок не продавали в Німеччині. Бо тут я працюю в науковій корпорації. Майже ніхто з моїх знайомих не знає, що я відомий у Польщі письменник. Хочу мати тут нормальне життя без слави.

Новий роман Вишневського "На фейсбуці з сином" на "Книжковому Арсеналі" можна придбати від 56 грн.

— Книжка дуже особиста. Це наче моя розмова із мамою, яка давно померла. Між нами багато чого недоказаного. Вона говорила, що дуже грішна. У книжці мати пише сину із пекла. А там усі цікаві постаті: від Єсеніна до Гітлера. Думаю, на небі надто нудно.

На презентацію видання іншого почесного гостя, чеха Ярослава Рудіша, запросили 53-річного Юрія Андруховича. Письменники давно знайомі. Київське видавництво "Темпора" видало переклад роману Рудіша "Останні дні панку в "Гельсінкі". 40-річний герой згадує в барі "Гельсінкі" свою молодість.

— У 1980-х у нас було чотири спокуси — джинси, рок, секс і алкоголь, — Юрій Андрухович натягує окуляри, читає з аркушів текст про власні юнацькі спогади. Письменник у бордових джинсах, футболці з написом "Риба хоче плавати" і бежевому піджаку. У залі його слухають 11 чоловіків і з півсотні жінок. — Джинси можна було купити на чорному ринку. Рок-музику слухали, продираючись крізь заглушування всіх іноземних радіостанцій. Один запис із вінілових дисків коштував три рублі. Алкоголь можна було купити всюди. Ми починали із 12-13-річного віку. Вистачало лише сфабрикувати записку, начебто від батьків. Сексу в СРСР не існувало, але ми собі знали, що він є. Секс нашої юності був переважно фантазією.

"Книжковий Арсенал" триватиме до 1 червня. У програмі — зустрічі з письменниками, майстер-класи, розваги для дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Без нещасливої любові літератури не було б"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути