Весняний салат для очищення організму, дієти й посту називається табуле. Це узбекська страва з овочів, трав і запареної крупи кус-кус.
"Мої клієнтки кажуть, що табуле — це бомба",- каже шеф-повар київського ресторану "Тюбетєйка" Едуард Собченко, 33 роки,- Беруть рецепт й готують салат дома. Кус-кус раджу їм купувати не в магазині, а на базарі. Там дешевший".
Залити окропом чверть стакану крупи кус-кус. Так щоб вода покрила її на пів сантиметра. Накрити кришкою й поставити в тепле місце на 10 хвилин. Дрібно насікти по 3 гілки кропу та петрушки, 4 листки м'яти. Дрібними кубиками порізати пів помідора та половину огірка без шкуринки.
"Кус-кус перед змішуванням з овочами має бути теплим, а не гарячим. Щоб не залипав".
Салат заправляють чайною ложкою соку лимону й столовою ложкою оливкової олії. Сіль у табуле класти не обов'язково, але можна дрібку, щоб відтінити смак. Головне у заправці не перелити лимонного соку.
"Кус-кус використовують в тібетській медицині як сильний енергетичний продукт. Він багатий на вітамін В. Злак набухає й дає відчуття ситості. Петрушка знімає набряки, сік лимону з оливковою олією чистить печінку".
Коментарі
9