Львів'янка Мирослава Дудок готує двадцять видів голубців. Усередину завертає рис з м'ясом, саму терту картоплю, або ж з гречкою, грибами, смаженою цибулею. Коронною стравою називає сирно-картопляні голубці.
"Такі ще моя бабуся готувала, - каже господиня. - Вони є улюбленою стравою мого 10-річного сина Дмитрика. Називає їх "смаколиком".
Мирослава бере велику капустину. Вирізає серцевину, заливає окропом та накриває покришкою. Знімає м'які листки. При потребі трішки відварює. Зрізає тверді прожилки.
1 кг картоплі чистить і тре на дрібній терці разом з однією цибулею. Дві цибулини смажить на смальці, додає 50 г вершкового масла. Трішки солить, щоб цибуля залишалася м'якою. Додає до тертої картоплі підсмажену цибулю, 2 столових ложки манної крупи, 200 г домашнього коров'ячого сиру. Солить та перчить.
Викладає картоплю на сковорідку і злегка тушкує. Столовою ложкою викладає на листок капусти, загортає в голубець.
Голубці викладає в пласку посудину для випікання, на дно кладе пару листків капусти. На сковорідці розігріває 50 г вершкового масла, додає півсклянки води, чебрець, солить та заливає голубці. Ставить їх на вогонь, щоб покипіли 10-15 хвилин. Після чого близько 40 хвилин випікає в духовці з накритою покришкою.
До голубців готує спеціальний соус. Розігріває вершкове масло, додає борошно, злегка зарум'янює. Додає воду, сіль, мускатний горіх, заливає цим соусом голубці. Ставить ще на 15-20 хвилин в духовку. Готові голубці подає з домашньої сметаною.
Коментарі