Ексклюзиви
Пʼятниця, 06 квітня 2018 20:28

Три рецепти запашних Великодніх пасок

В останні дні перед Великоднем господарки готують головний смаколик - паску. Сьогодні її рецепт можна знайти на будь-який смак і гаманець. Gazeta.ua підібрала кілька оригінальних рецептів головної страви свята.

"Рецепт цієї паски хороший тим, що не потрібно ставити опари і чекати півдня поки тісто підніметься. Все замішується швидко, вже перед запіканням даємо тісту час піднятися. Роблю паски різного розміру - від маленьких до великих. Готові Великодні смаколики схожі на італійське панетонне і не черствіють", - розповіла Gazeta.ua 24-річна Тетяна Троян зі Львова.

Автор: Тетяна Троян
 

Інгредієнти:

Борошно - 1,5 кг;

Масло вершкове - 500 гр;

Дріжджі свіжі - 70 г;

Цедра апельсина - 2 шт;

Цукор - 300 гр;

Молоко - 360 гр;

Ванільний харчовий ароматизатор - 1 баночка;

Ромовий харчовий ароматизатор - 1 баночка;

Сіль - 0,5 ч.л;

Родзинки, цукати;

Білий шоколад - 100 гр.

Приготування:

Поради: готове тісто має липнути до рук - це його правильна консистенція. Для ідеальних пасок тісто у форми потрібно накладати до половини. Воно дуже піднімається. З цієї кількості тіста виходить в середньому 15 пасок. Краще зробити їх різного розміру. Ароматизатори можна замінити ваніліном.

Змішайте тепле молоко з дріжджами і 100 г цукру. Вимішуючи додайте половину борошна, 4 яйця, сіль і харчові ароматизатори. Після того, як добре все замісили, додайте іншу половину борошна і 4 яйця.

200 гр цукру і 3 жовтка збийте за допомогою міксера в густу пишну масу. Збиваючи додайте половину вершкового масла. Доведіть консистенцію до однорідності. Яєчно-масляну масу додайте до тіста.

Цукати, родзинки, цедру і другу половину масла додайте до основної маси і добре все перемішайте. Уважно слідкуйте, щоб не сформувались грудочки.

Підготуйте паперові форми для випікання. Змажте їх маслом і викладіть тісто, приблизно, на 1/3. Поставить у тепле місце на 40-60 хв. Ставте у духовку на 35-40 хв при температурі 190 °C до сухої зубочистки.

Для декору розтопіть на водяній білий шоколад. Після приготування пасочок вмочіть їх по черзі у гарячу шоколадну масу.

Зверху прикрасьте сухофруктами і мигдальною стружкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золоті та мармурові яйця на Великдень: 8 оригінальних способів

"Цим рецептом Великодньої паски я послуговуюсь вже 3 роки поспіль. Вдалися паски з першого разу, тому рецептуру не змінюю", - говорить 24-річна Альона Гудзенко з міста Корсунь-Шевченківський Черкаської області.

Автор: Альона Гудзенко
 

Інгредієнти:

Молоко - 500 мл;

Свіжі дріжджі - 50 гр;

Борошно - 1 кг;

Масло - 200 гр;

Яйця - 7 шт;

Цукор - 300 гр;

Ванільний цукор - 2 ст.л;

Сухофрукти на вибір - 200 гр;

Дрібка солі.

Приготування:

У глибоку миску налийте молоко, висипте дріжджі і перемішайте, щоб не утворились грудочки. Додайте ванільний цукор і 5 ст л борошна, змішайте. Накрийте зверху плівкою і поставте у тепле місце.

Тим часом в іншу мисці за допомогою міксера збийте 5 яєць і 2 жовтка. Додайте цукор і збивайте до моменту, коли маса посвітліє. Розтопіть у мікрохвильовці масло і вмішайте його до яєчної маси. Візьміть половину борошна і просійте його через сито у яєчно-масляну масу. Додайте дріжджі, які вже підійшли з молоком. Зверху підсипте борошно, що лишилось, добре перемішайте і починайте вимішувати близько 10 хв.

Візьміть окрему миску, змастіть її олією і перекладіть тісто сюди. Накрийте зверху плівкою і знову заховайте у тепле місце на 1 год. Заздалегідь пропарені сухофрукти всипте до тіста. Перемішайте і можна викладати його, приблизно на 1/3 в форми. Форми з тістом тримаємо ще 20-25 хв. В цей час воно має піднятись.

Помажте зверху пасочки збитим яйцем і можна випікати в духовці 20-30 хв при температурі 180-190 °C.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 ідей, як незвичайно на Великдень сервірувати стіл

Рецепт десерту, який можна використати як замінник паски, розповіла Gazeta.ua 27-річна Оксана Матвєєва з Тернополя.

"Горіховий десерт без випікання або корисний снікерс, можна вживати тим, хто слідкує за фігурою і не їсть цукру. Я рекомендую зробити багато маленьких, ніж один великий".

Автор: Оксана Матвєєва
 

Інгредієнти:

Для основи:

Арахісова паста - 200 гр;

Горіхова паста, яка до вподоби: урбеч, кеш'ю, арахісова, фундукова - 100 гр;

Арахіс - 100 гр;

Перемелений в борошно арахіс - 10 гр;

Мед.

Другий прошарок:

Фініки - 100 гр;

Арахісова паста - 15 гр;

Кокосова олія - 10 гр;

Ваніль.

Третій прошарок:

Какао масло - 100 гр;

Какао порошок - 50 гр;

Підсолоджувач.

Приготування:

Перемеліть за допомогою м'ясорубки чи блендера інгредієнти другого шару до утворення тягучої маси. Використовуйте паперові або силіконові форми. Ложку, якою будете накладати масу змастіть кокосовою олією. Наповнені форми поставте до морозильної камери на 30 хв.

Поки формується другий шар, готуйте основний. Ретельно змішайте всі компоненти. Коли в морозилці замерзне другий прошарок, витягніть і покрийте його основною масою, яку щойно збили. Поставте в морозилку на 1 год.

В цей час готуйте шоколад. Розтопіть какао-масло на водяній бані, додайте какао порошок. Постійно помішуючи не нагрівайте шоколад вище 42-43°C, це можна виміряти за допомогою харчового градусника. Додайте підсолоджувач. Коли консистенція стане рідкою, дістаньте з холодильна форми і полийте їх зверху гарячим шоколадом. Потім знову заховайте форми у морозилку на 1 годину.

Прикрашайте готові пасочки сушеними фруктами, насінням, горішками.

Незамінний атрибут Великодня - освячений кошик з продуктами. Але не всі продукти можна класти до кошика. До церкви у кошиках несуть продукти, від яких люди відмовлялися під час Великого посту. Тому освячувати потрібно тільки те, чого не їли протягом останніх семи тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Три рецепти запашних Великодніх пасок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 5
Голосування Чи заслуговував Роналду на червону картку?
  • Так, це однозначно вилучення
  • На розсуд арбітра, міг обмежитись жовтою карткою
  • Це взагалі не фол і навіть не жовта картка
Переглянути
Погода