Ексклюзиви
пʼятниця, 07 серпня 2020 10:49

Священники почали в церквах пити пиво замість вина

Священники почали в церквах пити пиво замість вина
Міжнародний день пива вигадав американець. Фото: life.pravda.com.ua

7 серпня відзначають Міжнародний день пива. Його засновником є американець Джесс Авшаломов, який хотів так залучити ще більше гостей у свій бар.

Пиво вважається третім за популярністю напоєм у світі після води та чаю. Воно має тисячі рецептів і мільйони шанувальників у всіх куточках планети. Приміром, на одному з найпопулярніших пивних фестивалів – німецькому "Октоберфесті" торік випили 7,5 млн л пива.

До відкриття дріжджів Луї Пастером залишалися цілі сторіччя, фільтрування ще не стало світовим трендом, тому чарівний густий і темний напій у Месопотамії, наприклад, вживали через трубочку, щоб уникнути твердих часточок.

Із Вавилона рецепт пива з полби та ячменю, подолавши Кавказ, прийшов до Європи. Скіфи варили пиво з ячменю, проса, вівса та подрібненого рису. Германці, як і вавилоняни, додавали для гірчинки різні трави: полин, вересовий цвіт, ягоди плюща та лавра, молоді вербові пагони.

Зі зростанням популярності пива його стали варити не лише міщани, а й священники. Там, де погано ріс виноград, вино на літургіях офіційно замінювали пивом. Ахенський собор навіть видав спеціальну таблицю відповідностей, де норма вина для священників співвідносилась із нормами пива.

У XVI сторіччі споживання пива досягало неймовірно високо рівня – наприклад, у Швеції його пили в 40 разів більше, ніж зараз. Одні дослідники пояснюють це "океанською" спрагою – бо тодішні люди вживали багато засолених продуктів - м'ясо, рибу, сири тощо. Інші вважають, що поживний напій додавав калорій у не надто різноманітний раціон. Пивний суп із хлібом та копченостями – традиційна страва тих часів.

1712 року перша велика броварня відкрилась у Львові. Петро І у пошуках концептуальних новинок для своєї імперії прихопив з Європи рецепти пива на хмелі. Пиво, вино та горілку продавали біля Золотих, Печерських та Львівських воріт, у шинках.

ХІХ сторіччя подарувало світові відкриття пивних дріжджів. Завдяки цьому виникла технологія низового бродіння, за якою нині у світі варять мільйони літрів пива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим правильно закушувати: назвали правила подавання вина

Є 3 види пива – ель, змішане і лагер. Ель вариться з ячмінного солоду з використанням пивних дріжджів верхового бродіння. Ель буває як темним, так і світлим. Існує всього 22 види еля.

Лагер вариться з ячмінного солоду з використанням пивних дріжджів низового бродіння. Він також буває світлим і темним – всього 12 видів.

Змішане (спонтанного бродіння) - це пиво, яке ферментується завдяки впливу навколишнього середовища, коли природні/дикі дріжджі і бактерії в буквальному сенсі заражають пиво. Воно виходить кислим і нефільтрованим. Цей метод пивоваріння практикується протягом десятиліть у Бельгії.

Пиво називають третім за популярністю напоєм у світі після води та чаю. Найбільше його п'ють у Чехії. На кожного жителя у середньому припадає по 156 л на рік. Друге місце посідає Ірландія - 131 л, третє – Німеччина - 115 л. Середньостатистичний українець випиває близько 41 л в рік.

Зараз ви читаєте новину «Священники почали в церквах пити пиво замість вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути