вівторок, 30 серпня 2016 08:56

Сом під шпинатним соусом виходить одночасно ніжним та хрустким

Сом ідеально підходить, коли потрібно приготувати смачну страву не докладаючи значних зусиль. У цій рибі немає луски й мало кісток. Тому її не потрібно довго чистити перед приготуванням та виймати кістки за столом.

"Запечений сом має ніжне й солодкувате м'ясо, — каже Марина ­Краснова з міста Кролевець на Сумщині. — Коли вибираю рибу, завжди дивлюся на її очі. Вони мають бути ясні, а не мутні. Це перша ознака свіжості риби"

Автор: vashpovar.com
 

Інгредієнти:

1 тушка сома (500 г)

сік 1 лимона

1 ч. л. солі

паприка, ­чебрець, тархун і мускатний горіх - за смаком

для соусу:

300 г шпинату

100 г помідорів черрі

50 мл соєвого соусу

150 мл сметани

1 ст. л. паприки

1 ч. л. чебрецю

Приготування:

Рибину промити й ножем у воді очистити від слизу. Відрізати голову та плавники. Почистити зсередини акуратно, щоб не зачепити жовчний міхур. Якщо жовч виллється, риба буде гірка.

Добре промити рибу, але не окропом. Від цього тріскається шкірочка. Її треба берегти й не знімати, бо тоді сом буде сухий.

Щоб не було слизу, натерти крупною сіллю. Потім добре вимити і зняти ножем залишки слизу.

"Щоб позбутися запаху мулу, залити рибу сумішшю молока з водою, у пропор­ції 1:1. Залишити на годину. Потім додати дрібку солі. Знову тримати пів години. Коли немає часу, молоко можна замінити спеціями. Найкращі — паприка, ­чебрець, тархун і мускатний горіх", - радить пані Марина

Готову рибу ­надрізати в кількох місцях, щоб краще просочу­вався маринад. Натерти чайною ложкою солі та спецій.

Полити рибу соком половини лимона. Залишити маринуватися 15 хв.

Помастити рибу олією і покласти на деко. Духовку нагріти до 200°С. Поставити сома пектися на 40–50 хв. Треба, щоб ззовні утворилася рум'яна скоринка. Тоді риба всередині буде ніжна і соковита, а зверху хрустка.

Читайте також: Літній поживний салат з тунцем поливають фірмовою заправкою

Для соусу помити та порізати шпинат. Розрізати помідори черрі на половинки.

На розігріту з олією сковородупокласти шпинат. Помішуючи, ­обсмажити 2–3 хв. Додати до нього помідори й соєвий соус. Смажити ще хвилину.

Додати сметану, сіль, паприку та чебрець. Довести до кипіння й чекати, щоб загусло.

Сома викласти на велику плоску тарілку. Полити шпинатним соусом.

Зараз ви читаєте новину «Сом під шпинатним соусом виходить одночасно ніжним та хрустким». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути