10 січня усі ласуни світу відзначають день чорного шоколаду. Понад три тисячі років тому, першими людьми спробувавшими плоди незвичайного дерева, стали представники стародавньої цивілізації ольмеків. Вони й називали какао-дерево "какава", яке стало прабатьком нинішнього "какао".
На зміну ольмекам прийшли майя, і какао стало культовим деревом для племені. Європа дізналася про шоколад у XVI ст. Його завіз іспанський завойовник Кортес, який повертався із походу на Мексику. Шоколад був дорогим продуктом, тому дозволити собі його могли лише заможні люди.
- Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів — гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.
- Близько 20% арахісу і 40% мигдалю, що вироблюються в світі, йдуть в якості добавок до шоколадних виробів.
- Регулярне споживання чорного шоколаду, або какао покращує кровопостачання шкіри й утворення колагену.
- Щоб виготовити 450 грамів шоколаду необхідно близько 400 какао бобів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Любовний напій варять з шоколаду
- Какао і шоколад можуть бути корисним пацієнтам з хворобою Альцгеймера і тим, хто переніс інсульт.
- Шоколад не шкідливий для зубів і не сприяє захворюванню карієсом.
- Перша плитка шоколаду була випущена в Англії у 1842 році.
- Аромат шоколаду викликає розслаблення.
- Какао боби мають 400 ароматів і 300 смаків.
Дієтологи радять споживати більше темного какао-порошку чи трохи гіркого чорного шоколаду. Це ефективно доповнить раціон мікроелементами та клітковиною без шкідливих наслідків. Щоб обрати якісний шоколад, слід купувати той, в якому не менше 70% какао.
У Бельгії визнали пиво та шоколад життєво необхідними товарами. Саме тому під час карантину крамниці, де продають ці продукти, будуть працювати.
Коментарі