Ексклюзиви
неділя, 06 січня 2019 12:38

Що має бути на столі у Святвечір

Що має бути на столі у Святвечір
На Святвечір готують пісні страви. ФОТО: dreamfood.ua

У Святвечір на святковий стіл традиційно подають 12 страв. Вони мають бути пісними. Зокрема, не повинні містити м'ясних і молочних продуктів.

За традицією, на святковий стіл у Святвечір ставлять страви, які мають на весь рік забезпечити cім'ї добробут. Перелік таких подав maximum.fm.

1. Головна страва Святвечора – кутя. Традиційно готують її із цільних зерен пшениці. Подають із маком і медом. За давніх часів для приготування куті зерна перебирали всією сім'єю. Займало це декілька вечорів. Відібрану пшеницю злегка товкли в ступці. Зернята при цьому лишали цілими: єдиним завданням було очистити їх від лушпиння.

2. Капусняк. Вечеря напередодні Різдва все ще має бути пісною, тому варити його слід на воді. Заправляти олією. Для навару додати пшона.

3. Узвар. Так називається компот, який традиційно подають до куті. Готують його із сушених фруктів. Зазвичай це яблука, груші, вишні й сливи.

4. Горохова каша. Бобові вважаються символом вічної Божої весни, яка знаменує відродження після занепаду. Для приготування каші горох просто відварюють до стану м'якості. Згідно з прикметами, наявність такої страви на столі має принести в дім достаток.

5. Пісний борщ. Приготувати його можна на рибному або грибному бульйоні й із додаванням квасолі.

6. Смажена риба. Використання олії для страв на Святвечір дозволено. Сама ж риба буде не лише смачним, але й корисним елементом святкового столу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів різдвяного печива нашвидкуруч

7. Рибний холодець. Головний секрет приготування бездоганного заливного – правильно вибрана риба. Сорт повинен бути таким, що містить достатню кількість речовини, яка забезпечує застигання. Інакше доведеться додатково використовувати желатин.

8. Вареники. Начинку для них на Святвечір готують із капусти, картоплі, груш або слив. У картопляну суміш часто додають смажені гриби із цибулею. Тісто на вареники рекомендується готувати із пшеничного борошна грубого помолу: у такому міститься багато корисних речовин.

9. Млинці або пампушки. Готують їх на воді. За бажанням млинці начиняють, а пампушки натирають часником.

10. Пшоняна або гречана каша. Заправити таку можна приготованою на олії підсмажкою з овочів або смаженими з цибулею грибами.

11. Пісні пироги. Начиняють їх капустою, грушами, сливами й подібним.

12. Голубці. На Святвечір їх готують пісними: фарш замінюють сумішшю з круп і овочів. Найчастіше використовують рис, пшоно або гречку.

Раніше розповіли, як швидко приготувати кутю по-новому. Усе, що знадобиться для цього: рис або пшениця, вода, мак, волоські горіхи, сухофрукти, мед, сіль і цукати.

Зараз ви читаєте новину «Що має бути на столі у Святвечір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути