Окрошка - один із найпопулярніших холодних супів, які готують весною та влітку. Він легкий, корисний та водночас поживний. Зазвичай овочі та м'ясо заливають сметаною сироваткою, мінеральною водою чи березовим соком.
Рецепт на кефірі
Інгредієнти:
кефір – 600 г
вода кип'ячена – 600 г
яловичина – 440 г
зелена цибуля – 150 г
огірок – 300 г
картопля – 270 г
яйце – 2 шт.
цукор – 20 г
Приготування:
Відварити м'ясо, яйця і картоплю. Дрібно нарізати цибулю, огірки - кубиком. Змішати кефір із водою. Всипати спеції й поставити в холодильник на 30 хвилин. Перед подачею викласти в глибоку миску всі інгредієнти та залити кефіром з водою. Прикрасити подрібненим кропом.
Рецепт на мінеральній воді
Інгредієнти:
мінеральна вода – 1 л
картопля – 2 шт.
куряче філе відварене – 1 шт.
морква – 1 шт.
огірок – 2 шт.
яйце куряче – 2 шт.
гірчиця – 50 г
зелена цибуля – за смаком
сіль – за смаком
Приготування:
Відварену картоплю та моркву очистити від шкірки та нарізати дрібними кубиками. Подрібнити цибулю. Змішати відварені курячі жовтки з гірчицею. У мінеральну воду додати жовтки, перетерті з гірчицею, і ретельно розмішайте. З'єднати всі інгредієнти. Дати окрошці настоятися мінімум одну годину в холодильнику. Перед подачею посипати зеленню.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна черемша і що з неї приготувати
Рецепт на квасі
Інгредієнти:
яловичина – 140 г
окіст – 100 г
язик яловичий – 80 г
хлібний квас – 720 г
зелена цибуля – 2 пучки
огірок – 2 шт.
картопля – 3 шт.
сметана – 1 ст. л.
яйце – 2 шт.
гірчиця – 2 ч. л.
цукор – 1 ст. л.
кріп – 2 пучки
сіль – за смаком
Приготування:
Яловичину, окіст, язик, картоплю і яйця відварити та нарізати кубиком. Подрібнити цибулю та кріп й розтерти із яйцем, спеціями і гірчицею. Додати м'ясо, картоплю, огірки, сметану та ретельно перемішати. Залити квасом, дати настоятися впродовж години. Присипати зеленню та додати кілька кубиків льоду.
У традиційний рецепт окрошки входить м'ясо: телятина, курка, або ковбаса. Овочевий варіант не менш смачний і корисний.
Коментарі