пʼятниця, 22 березня 2024 16:59

Чим корисна черемша і що з неї приготувати

  Черемша - порятунок від авітамінозу
Черемша - порятунок від авітамінозу

Щорічно з українських лісів вивозять понад три тонни ведмежої цибулі, також відомої як черемша.

Черемша - неймовірний порятунок від авітамінозу - запевняють лікарі. Перша ароматна зелень коштує всього 10-15 гривень за пучок, до того ж знайти її можна мало не на кожному ринку, а ось чи легальна вона - слід переконатися самостійно.

Адже, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, нелегальний збір черемші загрожує продавцям накладенням штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослин. Тому обов'язково запитайте документи, що свідчать про належне вирощуванні, збирання та продаж зелені.

"З приходом весни на столі з'являється різноманітна молода зелень, одна з них - черемша. Вона містить велику кількість вітаміну С, який миттєво включає обмінні процеси і захищає від будь-яких вірусів", - пояснює дієтолог Людмила Гончарова.

Тільки уявіть, в 100 грамах черемші більше вітаміну С, ніж в двох лимонах. А ще тут є вітамін А, РР, В1-В3, В6 і В9. Крім того, в цій рослині міститься велика кількість заліза, калію, кальцію, фтору, сірки, марганцю, селену, міді, йоду і цинку. Саме завдяки такому багатству черемша рятувала людей під час епідемії чуми в Європі і завжди була в раціоні моряків в якості профілактики цинги.

"Мій улюблений салат складається з черемші, листя салату, кропу і петрушки, а заправляю його маслом конопель. Ще раджу додати білий перець і гімалайську сіль", - поділилася експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У песто із черемші додають соду

Але треба бути обережним з цією рослиною людям, у яких є проблеми зі шлунком. У такому випадку, як і дітям, краще подрібнювати черемшу в блендері і додавати улюблене масло, таким чином ви отримаєте вітамінізований соус без шкоди для слизової шлунка.

Часник ведмежий, цибу́ля ведме́жа (Allium ursinum) - багаторічна трав'яниста рослина родини цибулевих, відома також під народними назвами черемша́, левурда, леверда, ди́кий часни́к. Росте на більшій частині Європи. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України та кількох інших сусідніх країн (Білорусь, Литва тощо). Харчова, лікарська, медодайна та декоративна культура.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисна черемша і що з неї приготувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути