Складати меню треба з урахуванням віку, пори року та тривалості заходу. Класично весільний бенкет триває шість годин. На дорослого гостя йде 1000 - 1500 г їжі.

Про це Gazeta.ua розповіла Катерина Зайцева, організаторка свят.
"Спершу гості сідають за столи на яких їх чекають холодні закуски. Готують з розрахунком 350-400 г на людину. У холодний стіл входять всі види нарізок: сирна, м'ясна, рибна овочева. Для сирної тарілки краще брати тверді сорти, адже м'які швидко тануть. Також кладуть оливки, маслини - вони чудово йдуть на закуску. Салати краще обрати без майонезу й не більше трьох видів. Популярні й сезонні страви, зараз, наприклад сезон кабачків та баклажанів. З них готують різноманітні рулетики", - сказала Зайцева.
Через 10-15 хвилин після розсадки гостей подають гарячі закуски.
"Вони ситніші, але йдуть не великими порціями. Готують від пиріжків слойок, жульєнів до фаршированих грибів. З розрахунком 100 г на людину. Норма для всіх одна - не важливо то чоловік чи жінка. Загалом на одного дорослого гостя за шестигодинний бенкет йде 1000 - 1500 г їжі", - розповіла організаторка.
Першу гарячу страву подають через 30-40 хв. Зазвичай це картопляний чи овочевий гарнір та м'ясне - в ідеалі має бути три різновиди.
"Це можуть бути медальйони, стейки, люля-кебаб. Через дві години, коли гості наїлися, додатково подають гаряче, але ці страви легкі - овочі, риба чи запечений сир. Дві гарячі подачі йдуть з розрахунком 350-400 грамів на людину", - сказала організаторка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звичайний стіл не підходить. Як вибрати меблі для святкування весілля вдома
Стосовно десерту - торти на жирних кремах відійшли в минуле. Легкі, бісквітні, фруктові із сирним чи сметанним кремом - на першому місці.
"Зараз часто молодята розрізають невеличкий торт, а гостям подають капкейки чи різноманітні тістечка. Їх має приходитися по 150 г на людину. Такий смаколик виглядає естетичніше, бо ідеально порізати торт виходить не завжди, також їх зручно брати з собою", - додала Зайцева.
Алкоголю краще не шкодувати. На чоловіка має приходитися 0,5 л горілки чи коньяку, а на жінку 0,75 л вина чи ігристого. Та формувати список слід з урахування смаків гостей.
Вітальний фуршет - те без чого не обходиться жодне весілля. Влаштовують, перед церемонією розпису чи основним бенкетом, аби гості не були голодними. Триває від 30 до 50 хв.
Коментарі