середа, 11 серпня 2021 02:28

Святковий стіл на весілля: що приготувати та як вирахувати їстівну норму на гостя

Складати меню треба з урахуванням віку, пори року та тривалості заходу. Класично весільний бенкет триває шість годин. На дорослого гостя йде 1000 - 1500 г їжі.

Автор: Tara Winstead: Pexels
  Спершу гості сідають за столи на яких їх чекають холодні закуски. Готують з розрахунком 350-400 г на людину.
Спершу гості сідають за столи на яких їх чекають холодні закуски. Готують з розрахунком 350-400 г на людину.

Про це Gazeta.ua розповіла Катерина Зайцева, організаторка свят.

"Спершу гості сідають за столи на яких їх чекають холодні закуски. Готують з розрахунком 350-400 г на людину. У холодний стіл входять всі види нарізок: сирна, м'ясна, рибна овочева. Для сирної тарілки краще брати тверді сорти, адже м'які швидко тануть. Також кладуть оливки, маслини - вони чудово йдуть на закуску. Салати краще обрати без майонезу й не більше трьох видів. Популярні й сезонні страви, зараз, наприклад сезон кабачків та баклажанів. З них готують різноманітні рулетики", - сказала Зайцева.

Через 10-15 хвилин після розсадки гостей подають гарячі закуски.

"Вони ситніші, але йдуть не великими порціями. Готують від пиріжків слойок, жульєнів до фаршированих грибів. З розрахунком 100 г на людину. Норма для всіх одна - не важливо то чоловік чи жінка. Загалом на одного дорослого гостя за шестигодинний бенкет йде 1000 - 1500 г їжі", - розповіла організаторка.

Першу гарячу страву подають через 30-40 хв. Зазвичай це картопляний чи овочевий гарнір та м'ясне - в ідеалі має бути три різновиди.

"Це можуть бути медальйони, стейки, люля-кебаб. Через дві години, коли гості наїлися, додатково подають гаряче, але ці страви легкі - овочі, риба чи запечений сир. Дві гарячі подачі йдуть з розрахунком 350-400 грамів на людину", - сказала організаторка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звичайний стіл не підходить. Як вибрати меблі для святкування весілля вдома

Стосовно десерту - торти на жирних кремах відійшли в минуле. Легкі, бісквітні, фруктові із сирним чи сметанним кремом - на першому місці.

"Зараз часто молодята розрізають невеличкий торт, а гостям подають капкейки чи різноманітні тістечка. Їх має приходитися по 150 г на людину. Такий смаколик виглядає естетичніше, бо ідеально порізати торт виходить не завжди, також їх зручно брати з собою", - додала Зайцева.

Алкоголю краще не шкодувати. На чоловіка має приходитися 0,5 л горілки чи коньяку, а на жінку 0,75 л вина чи ігристого. Та формувати список слід з урахування смаків гостей.

Вітальний фуршет - те без чого не обходиться жодне весілля. Влаштовують, перед церемонією розпису чи основним бенкетом, аби гості не були голодними. Триває від 30 до 50 хв.

Зараз ви читаєте новину «Святковий стіл на весілля: що приготувати та як вирахувати їстівну норму на гостя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути