Більшість українців вважає портулак звичайним бур'яном від якого користі обмаль. Насправді ж ця рослина неймовірно корисна та поживна. В 100 грамах свіжого листя міститься 400 мг альфа-лінолевої кислоти, а це вп'ятеро більше, ніж у морепродуктах. Чудово смакує в складі салатів та як гарнір.
Омлет з портулаком і помідорами
Інгредієнти:
Яйця – 3 шт.
Портулак невеликий пучок
Помідори – 2-3 шт. або помідори чері – 8шт.
Часник – 0,5 зуб.
Оливкова олія – за смаком
Сіль і перець – за смаком
Приготування:
Промити портулак, видалити жорсткі стебла, залишивши листя і ніжні верхівки. Очищені помідори нарізати кільцями. Обсмажити часник на оливковій олії. Коли він злегка пожовтіє, додати помідори, розмістивши їх зрізом вниз. Прогріти 2-4 хвилини. Додати портулак і дрібку солі. Тушкувати протягом кількох хвилин. Збити яйця та додати спеції. Влити зверху на портулак, рівномірно розподіливши по всій сковороді. Накрити кришкою та готувати протягом 5 хвилин, поки омлет не буе готовий. Перед подачею прикрасити свіжою зеленню.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сухофрукти також можуть бути мистецтвом: показали вражаючі фото
Гарнір з портулаку
Інгредієнти:
Портулак – великий пучок
Часник – 2 зубці
Сік лимона – 1 ст. л.
Сіль – за смаком
Оливкова олія – за смаком
Приготування:
Ретельно вимити портулак, видалити старі та тверді стебла і порізати на шматочки завдовжки 5 см. Налити на сковороду оливкову олію. Очистити часник і дрібно нарізати, обсмажити 3-4 хвилини. Додати портулак і готувати на слабкому вогні кілька хвилин, періодично помішуючи. Влити сік лимона і всипати сіль. Подати до столу гарячим або теплим.
Салат з портулаком і помідорами
Інгредієнти:
Молоді пагони і листя портулаку – пучок
Помідори – 2 шт.
Оливкова олія – за смаком
Сіль – за смаком
Винний оцет – за смаком
Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
Кунжут – за смаком
Приготування:
Від очищеного та висушеного портулаку відокремити листя і молоді пагони від стебел. Помідори нарізати, перекласти у салатник. В окремому посуді змішати сіль з винним оцтом, додати діжонську гірчицю. Влити оливкову олію і змішати зелень та овочі із заправкою. Готовий салат прикрасити кунжутом.
Екстравагантна Фріда Кало вражала своїми полотнами, щоденниками, ставленням до життя. Страви від неї — такі ж гарячі, із перчинкою. Надаємо рецепт її картоплі в зеленому соусі.
Коментарі