У подарунок символічно спекти пиріг "Вишиванка". Він оригінально виглядає та прекрасно смакук. А все через поєднання кількох начинок та підкреслення їх смаку повітряним кремом.
"Це старовинний галицький торт-пляцок. Роблю цю випічку із сирно-маковою начинкою. У торті гармонійно поєднані смаки пісочного тіста, маку та крему зі згущеного молока", - розповідає Лілія Цвіт, кулінарний блогер із міста Дрогобич Львівської області.
Інгредієнти:
Тісто
борошно 500 г
маргарин 250 г
розпушувач 18 г
цукор 200 г
жовтки 3 шт.
какао 20 г
Сиркова маса
сир 1 кг
цукор 200 г
крохмаль 50 г
яйця 3 шт.
Макова маса
мак 250 г
білки 3 шт.
цукор 100 г
Крем
масло 300 г
згущенка 250 г
кава розчинна 10 г
горілка 10 мл
Глазур
шоколад 100 г
молоко 15 мл
Приготування:
Змішати борошно та розпушувач. Порізати сюди маргарин та насипати цукор. Додати 3 жовтки та налити сметану.
Замісити густе тісто і поділити його на 2 частини. До однієї додати какао та перемішати. Світле й темне тісто ще раз розділити навпіл, щоб вийшло 4 частини.
Темне тісто покласти в морозилку, а світле — у холодильник на годину.
Для сирної начинки перемелити у блендері м'який сир. Додати цукор, крохмаль та яйця. Перемішати.
Для макової начинки перемелити кавомолкою мак та залити окропом.
"Без запарення не обійтися. Бо мак гірчитиме й розсипатиметься в начинці", - уточнює господиня.
Окремо збити білки. Всипати до них 100 г цукру, збити до стійкої піни. Додати суміш до охолодженого маку та перемішати.
У форму викласти шарами: частину світлого тіста, половину макової маси й половину сирної. Наверх натерти на грубій тертці частину темного примороженого тіста. Випікати 40 хв. за температури +180°С. Повторити весь процес із другим коржем.
"Доки холонуть коржі, роблю крем. Збиваю масло зі згущеним молоком. Додаю каву, але спочатку розчиняю її в горілці", - наголошує Лілія Цвіт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шоколадна мрія: 20 варіантів оригінального оформлення тортів
Помастити корж кремом і прикрити другим коржем. Коричневе тісто має бути всередині.
Для помадки розтопити 100 г чорного шоколаду та 150 мл молока. Перемішати та полити пляцок. Поставити у холодильник на 12 год.
Художник-кондитер Леслі Віджил декорує торти кремовими візерунками, схожими на орнаментовану вишивку.
Щоб досягти потрібного ефекту, крем викладає акуратними стібками.
Коментарі