



Сучасні кухарі все частіше відходять від традиційних рецептів випікання пасок. Додають у тісто шоколад, горіхи та замінюють дріжджеве тісто сиром. Практичні та смачні рецепти зібрали кореспонденти Gazeta.ua.
Паска с шоколадом
Приготування займе 7 годин, активне готування - 35 хв., 16 порцій.
Інгредієнти:
закваска:
борошно - 200 г
вода - 100 г
дріжджі сухі - 1 1/4 ч. л.
цукор - 35 г
тісто:
борошно - 200 г
молоко - 55 г
сіль - 1/2 ч. Л.
дріжджі сухі - 3/4 ч. Л.
жовток яєчний - 3 шт.
ваніль - 1 щіпка
цукор - 70 г
масло вершкове - 70 г (розм'якшене)
шоколад темний - 200 г
цедра апельсина - 1 ст. л. (терта)
глазур для декорації:
цукрова пудра - 150 г
апельсиновий сік - 2-3 ст. л. (або лимонний)
посипка кондитерська - 1 пакет
цедра апельсина - 1 ст. л. (терта)
Приготування:
Змішайте інгредієнти до закваски в мисці. Накрийте і поставте в теплі на 2 години.
Розтопіть половину шоколаду. Для цього нагрівайте в мікрохвильовій печі хвилину на максимальній потужності, тоді перемішайте.
Другу половину шоколаду поламайте на кубики розміром 1 сантиметр в діагоналі. Натріть апельсин.
Змішайте борошно, молоко, сіль, дріжджі, жовтки, закваску, ваніль, цукор, масло і розтоплений шоколад. Замісіть дуже м'яке однорідне тісто, при необхідності додавайте борошно, але не переборщіть. Зручніше за все робити заміс міксером або в хлібопічці. В кінці замісу додайте цедру і шматочки шоколаду. Накрийте тісто і залиште на 10 хвилин.
Розділіть тісто на 16 частин (або на стільки, скільки пасок вибудете робити), накрийте і залиште на 30 хвилин. Потім розкладіть по формах. Тісто має заповнювати не більше, ніж на половину. Накрийте і залиште на 3,5 години в теплому місці.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паски 15-20 хвилин до рум'яної скоринки (для трьох більших формь час приготування - 35 хвилин). Остудіть на решітці. Вийміть з форм.
Для глазурі змішайте цукрову пудру з апельсиновим або лимонним соком. Покрийте паски, прикрасьте присипкою та цедрою апельсина.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три рецепти паски, які варто випробувати до Великодня
Сирна паска з маком та заварним кремом
Інгредієнти:
сир (9%) - 500 г
молоко - 300 мл
крем заварний сухий - 1 пакет.
мак - 50 г
присипка кондитерська (для прикраси) - 1 пакет.
Приготування:
Вміст пакету з заварним кремом розчиніть в 100 мл охолодженого молока і перемішайте.
Влийте в каструлю 200 мл. молока. Додайте мак. Доведіть до кипіння.
Додайте в молоко крем і доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Остудіть.
Додайте в заварний крем сир. Збийте блендером до однорідної маси.
Поставте в глибоку тарілку форму для паски. Застеліть форму двома шарами марлі. На дно покладіть присипку. Викладіть сир. Вкрийте кінцями марлі. Поставте зверху дерев'яну дощечку та невелику вагу (як банку з варенням) та поставте в холодильник на добу.
Паска з ромом і цукатами
Інгредієнти:
молоко - 250 мл.
цукор - 1 ст.л.
олія - 1 ст.л.
борошно - 2 ст.л.
дріжджі - 30 г.
ром - 25 мл.
різні сухофрукти (цукати, смородина, ізюм, курага, вишня) - 270 г.
яйця - 3 шт.
жовтки - 2 шт.
ванільний екстракт - 1 ч.л.
щіпка солі
цукор - 150 г.
вершкове масло - 150 г.
борошно - 550 г.
Приготування:
Замочіть сухофрукти у ромі на кілька годин. Краще на ніч. Змішайте молоко, олію, ложку цукру. Доведіть до кипіння. Має стати гарного жовтого кольору. Залиште вистигати.
Рідину кімнатної температури змішайте з дріжджами і 2 столовими ложками борошна. Залиште на 15 хвилин.
Збийте яйця, жовтки, цукор, сіль і ваніль. Змішуйте розтоплене масло з дріжджевою сумішшю близько 20 хв. Додайте ром та сухофрукти. Добре перемішайте всі складові. Тісто має бути липким.
Накрийте тісто мискою та поставте сходити. Коли його стане вдвічі більше, покладіть у форми, та залиште ще на 40 хвилин.
Розігрійте духовку до 200 градусів. Випікайте 10 хвилин. Зменшіть температуру до 180 градусів. Випікайте годину. Вийміть з духовки та залиште стигнути 20 хвилин. Лише тоді забирайте з форм.
Паска дієтична без дріжджів
для 1 порції:
вівсяні пластівці - 5 ст.л.
молоко - 3 ст.л.
яйце - 1 шт.
мед - 40 г.
інжир та інші сухофрукти - 50 г.
фундук та інші горіхи - 50 г.
цукати - 50 г.
варене згущене молоко - 200 г.
Приготування:
Всипте пластівці в миску. Залийте молоком. Вбийте яйце. Додайте подрібнені сухофрукти, горіхи та мед. Добре перемішайте та складіть у форму. Випікайте 3,5 хвилини в мікрохвильовці на низькій потужності. Вийміть. Почекайте поки вистигне. Помастіть згущеним молоком та посипте цукатами. Можна зробити помадку з білками та цукром.
Маффіни та капкейки, прикрашені великодніми деталями, стануть не лише смачною їжею, а і оригінальною декорацією для святкового столу. Траву для курчат на маффінах можна виготовити з кольорової кокосової стружки. Роль міні-крашанок вдало виконає кольоровий арахіс чи карамель.
Коментарі