На Маковія можна приготувати не звичні рулети чи відкриті пироги. Цікавіше спекти маковий десерт із заварним кремом чи лимонне печиво. Рецепти прості настільки, що допоможуть і діти. Так приготування традиційної страви перетвориться на веселощі.
Баскський пиріг із заварним кремом
Це закритий пиріг із заварним кремом, родом з Іспанії. Спочатку він готувався з розсипчастого пісочного тіста і начинки у вигляді черешні, потім з часом стали додавати ще й заварний крем. Цей рецепт - одна з багатьох варіацій традиційного баскського пирога, в ньому в начинку додається мак.
У заварний крем для начинки, зазвичай, додають мелений мигдаль, але можна замінити його маком.
Інгредієнти:
300 г борошна
150 г цукру
125 г масла
1 яйце
1 жовток
2 ст. л. рома
Крем для начинки:
4 жовтки
400 мл молока
40 г борошна
30 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
40 г цукрової пудри
1 ст. л. рома
100 г маку
Приготування:
Для заварного крему жовтки розтерти з цукровою пудрою і борошном. Молоко підігріти з цукром і ванільним цукром до кипіння. Вилити в жовтки і перемішати.
Перелити назад в каструлю і варити, поки крем не загусне. Налити ром, розмішати.
Охолодити. Помелити мак і додати у крем. Для тіста розтерти масло з цукром і ромом. Додати яйце і жовток, розмішати.
Всипати борошно і замісити тісто. Дати полежати 20 хвилин, прикривши плівкою.
Розкачати третину тіста і викласти у форму так, щоб звисали краї. Наповнити маковим кремом. Розкачати решту тіста і накрити пиріг. Провести качалкою по краях, щоб скріпити шари тіста.
Проколоти паличкою отвори для виходу пари. Пекти при 160С 40 хв. Перед нарізкою повністю охолодіть.
Лимонне печиво з маком
Цитрусове печиво підходить для родинних чи сімейних посиденьок. Це легше, ніж крутити штрудлі.
Інгредієнти:
2,5 склянки борошна
1 ч. л розпушувача
0,5 ч. л. солі
140 г вершкового масла
1 склянка цукру
1 яйце
1/4 склянки лимонного соку
1,5 ч. л ванільного екстракту
цедра лимона
3 ст. л. маку
Приготування:
Лимонний сік вилити в сотейник, довести до кипіння і варити хвилин на середньому вогні хвилин 5.
Додати до лимонному соку половину масла, перемішати і тримати на вогні до повного розчинення масла.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макові шулики печуть на Маковія: рецепт для лінивих
Масло, що залишилося збити з цукром, додати яйце і продовжувати збивати. Влити лимонний сік з маслом, додати ваніль і цедру, ретельно перемішати.
Борошно просіяти з розпушувачем, додати сіль і мак, перемішати. Порціями ввести суху суміш в яєчну суміш. Тісто виходить м'яким.
2 столовими ложками формувати печиво і викладати на застелений пергаментом деко. Духовку розігріти до 180 С, і випікати печиво 15 хв.
Ожина - універсальна ягода. З неї легко приготувати безліч корисних та оригінальних десертів: смузі, морозиво чи ароматний пиріг. Все завдяки оригінальному смакові та розкішному кольору. Крім того, ягода містить безліч вітамінів.
Коментарі