Майонез — прекрасний соус, який смакує з багатьма різноманітними стравами. Радимо не купувати його в магазині, а приготувати його вдома з натуральних продуктів. Такий соус стане у нагоді під час невеликого перекусу, поживного обіду або ж до вишуканої вечері. Базовий рецепт можна щоразу змінювати, додаючи до основи майонезу цікаві складники. Приміром, дрібно нарізаний або пропущений крізь м'ясорубку часник надасть соусу пікантного смаку і прекрасно підійде до м'ясних страв, хрумких тостів та свіжого багету. Безпрограшний варіант — додати до майонезу трохи зелені свіжої петрушки та базиліку, якщо подаєте такий соус до рибних страв. А натертий на невеликій терці твердий сир вигідно урізноманітнить майонез і добре смакуватиме з будь-якими овочами. Втім, досвідчені господині не зупиняються на цих інгредієнтах і часто додають у базовий рецепт чайну ложечку бренді та томатної пасти. Це надає соусу нетипової пікантності, і точно здивує навіть досвідченого гурмана.
Пропонуємо базовий, але водночас оригінальний рецепт майонезу не тільки з соком лимону, а й з лимонною цедрою. Такий надає соусу пікантного аромату цитрусових і смакує насамперед із рибними стравами, всіма морепродуктами і овочами.
Інгредієнти:
- цукор — 1/2 ч. ложки
- яйце куряче — 1 штука
- гірчиця — 1/2 ч. ложки
- сік лимону — 1/2 ч. ложки
- олія рослинна — 150 грамів
- цедра лимону — 1/4 ч. ложки
Приготування:
У глибоку миску (а краще — у посудину для міксера) вбити яйце. Вичавити й додати до яєчної маси сік половини лимону. Всипати до маси 1/2 чайної ложки свіжої гірчиці або чайну ложку сухої. Посолити та поперчити, засипати цукор.
За допомогою блендера або міксера почати ретельно збивати всі інгредієнти до однорідності. Всипати цедру лимону. Не перестаючи збивати, тоненькою цівкою поступово влити до маси рослинну олію, доки майонез набуде бажаної консистенції.
Готовий майонез поставити в холодильник на 15-20 хвилин. Прохолодна температура надасть консистенції майонезу завершеності. До готових страв подавати майонез в невеликій окремій посудині.
Коментарі