Із січня у школах почали гірше годувати школярів. Ціни на обіди підняли, а порції зменшили. Більшість школярів починають брати обіди з дому. Про те, що корисно школярам кореспонденту Gazeta.ua розповіла дієтолог Галина Завальнюк.
"Для найменших школярів це має бути щось таке, що можна взяти у руку не обмаститися. Різні кекси, але не солодкі а з беконом, чи з ветчиною. Не потрібно давати ковбасу, солодкі цукерки і соки. Печиво має бути лише несолодким. Замість соку краще давати воду без газу."
1.Бутерброд із запеченою куркою.
Інгредієнти:
-філе куряче — 1 шт,
-сметана 20-30 гр
-хліб з висівками 2-4 шматки
-помідор або солоний огірок.
Приготування:
Куряче філе посолити, поперчити і змастити сметаною. Запекти у духовці. Нарізати тоненькими шматками.
Висівковий хліб підсмажити в тостері, або на сухій сковорідці без олії з обох боків.
Викласти на хліб пластинку помідори чи кислого огірка, зверху філе і знову хліб.
Кожен бутерброд загорнути в харчову плівку.
2.Маффінни з сиром і шинкою
Інгредієнти:
сир твердий - 100 г,
шинка - 80 г,
кріп - 2-3 гілочки або 0,5 чайної ложки сухого кропу,
часник - 1 зубчик
для тіста
борошно - ~2 склянки,
молоко - 200 мл,
яйця - 2 шт,
сіль - 0,5 чайної ложки,
цукор - 0,5 чайної ложки,
розпушувач - 2 чайні ложки,
вершкове масло - 20-30 г,
панірувальні сухарі для посипання форми
Приготування:
Шинку порізати маленькими кубиками.
Сир (80 г) нарізати маленькими кубиками, а що залишилися 20 г натерти на тертці. Кріп вимити, добре обсушити і дрібно порубати. Часник очистити і дрібно порубати.
Вершкове масло розтопити і перелити у велику миску. Додати молоко, яйця і перемішати.
В окремій мисці з'єднати: просіяне борошно, розпушувач, сіль і цукор.У миску з сухою борошняної сумішшю влити рідку молочно-яєчну суміш і перемішати.
Додати в тісто: сир, шинку, часник і кріп і ще раз злегка перемішати тісто для рівномірного розподілу інгредієнтів. Заповнити тістом змащені вершковим маслом і посипані сухарями форми на 3/4 висоти. Випікати маффіни в нагрітій до ~175-180°С духовці протягом ~30-35 хвилин. За ~5-10 хвилин до готовності мафіни посипати сиром і повернути в духовку.
3.Сирник у лоточку
Ігредієнти:
- Сир- 100 гр
-цукор — 1 ч. Л
-малина або вишня — 30 гр
-вершки — 1 ст. л
-жовток
-манка — 1 ч. Л
Приготування:
Сир змішати з цукром і жовтком добре розтерти, додати збиті вершки, манку і ще раз розтерти.
Покласти у спеціальний аластиковий лоток з кришкою, зверху викласти малину.
Запікати у мікрохвильовці протягом 5 хвилин на максимальній потужності. Давати у тій же коробці.
4.Вівсяне печиво з горіхом.
Інгредієнти:
вівсяні пластівці - 90 г (1 склянка),
яйце - 1 шт,
цукор - 3 столових ложки,
ванільний цукор - 1 чайна ложка,
вершкове масло або маргарин - 100 г,
суміш горіхів (волоські, фундук, арахіс тощо) - 3 столових ложки,
панірувальні сухарі - 1-2 чайних ложки,
волоські горіхи або курага для прикраси
Приготування:
Вівсяні пластівці насипати в суху сковороду і підсушувати на слабкому вогні ~10-12 хвилин, помішуючи, до появи характерного запаху. Пластівці не повинні змінити колір. Пластівці остудити, перекласти в целофановий пакет і розкачати качалкою до отримання борошна.
Суміш горіхів подрібнити в блендері або прокатати качалкою в пакеті, до отримання дрібної крихти. Жовток відокремити від білка. Білок прибрати в холодильник. Жовток розтерти з цукром і ванільним цукром.
Тепле масло або маргарин розім'яти виделкою. Масло з'єднати з жовтком. Яєчний білок збити в піну. В масляно-яєчну суміш покласти пластівці, подрібнену горіхову суміш, панірувальні сухарі все добре перемішати. Додати збитий білок і ще раз добре перемішати.
З готового тіста руками сформувати невеликі печеньки і викласти їх на застелений пергаментним папером деко. Випікати печиво протягом ~15-20 хв при температурі 180-190°С
5. Котлета в тісті
Інгредієнти:
-Листкове тісто - 500 грам.
250 гр. фаршу
80 гр. курячого філе
1цибулина
2 кусочки батона
80 гр. молока
1 яйце
1 ст. л рослинного масла
Кетчуп
1 жовток для змащування
Сіль, перець, сушена петрушка.
Цієї кількості фаршу вистачає на 18 пиріжків.
Приготування:
Порізати хліб на шматочки і замочити на 20 хвилин у молоці. Цибулю дрібно порізати і трохи обсмажити на рослинному маслі.
Куряче філе дрібно порізати. У фарш додати обсмажену цибулю, куряче філе, сіль, перець, сушені трави, і замочений хліб. Перемішати.
Тісто розкачуємо, і ділимо на 9 рівних частин - 10х8
У вузьку нижню частину покласти 1 повну столову ложку фаршу, оформивши у вигляді сосиски або сардельки. На фарш видавити трохи кетчупу і акуратно загорнути.
Перекласти на деко швом вниз, змастити яєчним жовтком, зробити неглибокі надрізи ножем
і відправити в заздалегідь розігріту до 180°C духовку на 25 хвилин.
Коментарі