Пироги - це універсальна випічка. Готувати їх можна на свято та в будень. Тонке тісто та щедра начинка - це головна особливість осетинських пирогів.
"Маковий пиріг печу з вишнями. Вона робить начинку більш соковитою і цікавою,— розповідає шеф-кухар Аслан Абаєв. Відкрив у Києві службу доставки осетинських пирогів "Ірон Кабіс". - Начинка виходить дуже ніжна. Аж розсипається в роті".

Інгредієнти:
1 склянка теплого молока
1 ст. л сухих дріжджів
2 ст л рідкого меду
500 г борошна
20 мл олії
700 г маку
1 склянка цукру або пів склянки меду
70 г вершкового масла
1 склянка вишні без кістки
Приготування:
У миску налити тепле молоко. Розвести сухі дріжджі і щоб почали бродити, додати мед.
Поступово і постійно помішуючи, насипати двічі просіяне борошно. Тоді тісто буде повітряне. Замішувати його 3–4 хв. Якщо більше, вийде туге. А потрібно не рідке й не густе, середнє.
Коли тісто готове, додати олію. Так не обвітриться та не пристане до посуду. Накрити кришкою чи марлею. Поставити на 40 хв. у тепле місце. Тісто має збільшитися вдвічі.
Для начинки залити мак окропом, щоб той його покрив. Чекати поки набрякне і злити воду. Мак залити молоком. Додати склянку цукру або пів склянки меду.
"Не зайвим буде і невеликий шматочок вершкового масла. Він додасть м'якого вершкового смаку", - каже кухар.
Варить мак на дуже слабкому вогні 40 хвилин.
Якщо немає часу довго стояти над каструлею, процес можна прискорити. Перед приготуванням сухий мак змолоти в кавомолці або двічі рази пропустити вже набряклий через м'ясорубку. Тоді в молоці варю вдвічі менше - 20 хвилин.
Додати в готову макову начинку вишні без кістки. Можна брати консервовану. Перемішати і відставити в сторону.
На стіл насипати трохи борошна. Руки помастити олією, щоб не прилипало тісто. Вийняти його з миски і покласти на стіл.
Зробити кулю і дати йому відпочити 4-5 хвилин. Так тісто стане більш пружним. Тоді його буде легше збирати в пиріг.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 кулінарних проривів року
Кульку розминати руками на дошці, щоб вийшов корж. Пальцями розрівняти і сформувати коло діаметром 20–30 см.
Із начинки зробити кулю та покласти на тісто. Загортати, щоб не було дірки.
Покласти тісто на долоню й обережно перевернути на інший бік. Притиснути пиріг, аби став завтовшки 3-4 см. Посередині зробити круглу сантиметрову дірку. Так начинка дихатиме.
Сковороду діаметром 25–35 см посипати столовою ложкою борошна і покласти пиріг. Зайве борошно на стінках посуду змітати щіткою. Інакше підгорить.
Пиріг печеться 10-12 хв. за температури 180°C.
"У мікрохвильовці розтоплюю 20 грамів масла. Виймаю форму з духовки. Під пиріг підставляю широку лопатку й перекладаю його на тарілку. Змащую кухарським пензликом, змоченим у вершковому маслі. Готовий пиріг має постояти на столі 15 хвилин, щоб начинка схопилася", - радить пан Аслан.
Охолоджений пиріг порізати й подати до столу.

Коментарі