субота, 28 січня 2017 11:00

Як приготувати незвичайний маковий пиріг

Пироги - це універсальна випічка. Готувати їх можна на свято та в будень. Тонке тісто та щедра начинка - це головна особливість осетинських пирогів.

"Маковий пиріг печу з вишнями. Вона робить начинку більш соковитою і цікавою,— розповідає шеф-кухар Аслан Абаєв. Відкрив у Києві службу доставки осетинських пирогів "Ірон Кабіс". - Начинка виходить дуже ніжна. Аж розсипається в роті".

 

Інгредієнти:

1 склянка теплого молока

1 ст. л сухих дріжджів

2 ст л рідкого меду

500 г борошна

20 мл олії

700 г маку

1 склянка цукру або пів склянки меду

70 г вершкового масла

1 склянка вишні без кістки

Приготування:

У миску налити тепле молоко. Розвести сухі дріжджі і щоб почали бродити, додати мед.

Поступово і постійно помішуючи, насипати двічі просіяне борошно. Тоді тісто буде повітряне. Замішувати його 3–4 хв. Якщо більше, вийде туге. А потрібно не рідке й не густе, середнє.

Коли тісто готове, додати олію. Так не обвітриться та не пристане до посуду. Накрити кришкою чи марлею. Поставити на 40 хв. у тепле місце. Тісто має збільшитися вдвічі.

Для начинки залити мак окропом, щоб той його покрив. Чекати поки набрякне і злити воду. Мак залити молоком. Додати склянку цукру або пів склянки меду.

"Не зайвим буде і невеликий шматочок вершкового масла. Він додасть м'якого вершкового смаку", - каже кухар.

Варить мак на дуже слабкому вогні 40 хвилин.

Якщо немає часу довго стояти над каструлею, процес можна прискорити. Перед приготуванням сухий мак змолоти в кавомолці або двічі рази пропустити вже набряклий через м'ясорубку. Тоді в молоці варю вдвічі менше - 20 хвилин.

Додати в готову макову начинку вишні без кістки. Можна брати консервовану. Перемішати і відставити в сторону.

На стіл насипати трохи борошна. Руки помастити олією, щоб не прилипало тісто. Вийняти його з миски і покласти на стіл.

Зробити кулю і дати йому відпочити 4-5 хвилин. Так тісто стане більш пружним. Тоді його буде легше збирати в пиріг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 кулінарних проривів року

Кульку розминати руками на дошці, щоб вийшов корж. Пальцями розрівняти і сформувати коло діаметром 20–30 см.

Із начинки зробити кулю та покласти на тісто. Загортати, щоб не було дірки.

Покласти тісто на долоню й обережно перевернути на інший бік. Притиснути пиріг, аби став завтовшки 3-4 см. Посередині зробити круглу сантиметрову дірку. Так начинка дихатиме.

Сковороду діаметром 25–35 см посипати столовою ложкою борошна і покласти пиріг. Зайве борошно на стінках посуду змітати щіткою. Інакше підгорить.

Пиріг печеться 10-12 хв. за температури 180°C.

"У мікрохвильовці розтоплюю 20 грамів масла. Виймаю форму з духовки. Під пиріг підставляю широку лопатку й перекладаю його на тарілку. Змащую кухарським пензликом, змоченим у вершковому маслі. Готовий пиріг має постояти на столі 15 хвилин, щоб начинка схопилася", - радить пан Аслан.

Охолоджений пиріг порізати й подати до столу.

 
Зараз ви читаєте новину «Як приготувати незвичайний маковий пиріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути