Гомбовці - це автентична українська страва, поширена на Закарпатті.
Це щось середнє між лінивими варениками та галушками, що готують із сирного тіста й часто подають як десерт. Тісто виготовляють на основі кисломолочного сиру, борошна, яєць та іноді манки, щоб надати йому більшої пухкості, каже шеф-кухар Євген Клопотенко, який поділився рецептом гомбовців з ягодами.
"У нашому випадку будемо використовувати кукурудзяне борошно, тож страва вважається безглютеновою. Після формування кульок гомбовці варять у киплячій воді до м'якості. Всередину кладуть різні начинки. Наприклад, якось я робив гомбовці зі сливами у кукурудзяному праліне - вийшло неперевершено", - каже кулінар.
Які ягоди обрати
Можна використати свіжі або заморожені ягоди. У другому випадку розморожувати їх не треба, бо тоді вони пустять сік, який нам не потрібен.
У виборі начинки можна не обмежуватись. Це може бути лохина, ожина, малина, смородина, полуниця чи ягідне асорті. Крім ягід, можна взяти також і фрукти, якщо хочете. Головне, щоб начинка не була надто волога і добре тримала форму.
Гомбовці з ягодами
Інгредієнти
570 г кисломолочного сиру
2 яйця
2 ст. л. цукру
3 г ванільного цукру
75 г кукурудзяного борошна
85 г ягід
45 г кукурудзяного борошна
Як приготувати
Перетріть 570 г кисломолочного сиру через сито, додайте 2 збитих яйця, 2 ст. л. цукру та 3 г ванільного цукру.
Вимішайте сирну масу, додайте 75 г кукурудзяного борошна та знову добре вимішайте тісто.
Розділіть тісто на кульки вагою по 45-50 г. У середину кожної додайте по пару ягідок. Всього піде 85 г ягід.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закуска, яку "зметуть" за хвилини. Як за 20 хвилин приготувати сирні кульки
Ретельно заліпіть кульки, далі рівномірно обкачайте їх у 45 г кукурудзяного борошна та закиньте у киплячу воду. Відваріть до готовності протягом 5-7 хвилин.
Гомбовці - це забута страва української національної кухні. Вони схожі на ліниві вареники, але не варто плутати їх з ними.
Готуються вони інакше. Всього 25 хвилин і яскравий сніданок у вас на столі. Рецептом неймовірно ніжних гомбовців з вишнями.
Коментарі